Laturaivo ei ole jokapäiväistä Hollolassa - sunnuntaina pyöräilijätkin jätettiin rauhaan

Janne Urpunen

Etelä-Suomen Sanomien Lukijalta-sivulla kirjoitti torstaina hämmästynyt nainen Hollolasta. Hän kirjoitti menneensä koiransa kanssa jalkaisin Kankaantilalle hiihtoladun reunaan nauttimaan suoalueesta ja nähdäkseen edes vilauksen kuukkeli-merkkisestä linnusta. Kuukkelia ei ilmeisesti näkynyt, mutta kohta näkyi ja kuului, kun paikalle pysähtynyt mieshiihtäjä käski naisen mennä v-uun.

Täytenä yllätyksenä hyökkäys ei pienten varislintujen ystävälle tullut, sillä hänellä on aikaisempaa kokemusta sylkevistä ja huorittelevista hiihtäjistä Hollolassa.

Hollolan lomailevaa liikuntavastaavaa Antti Anttosta sijaistavalle hallimestari Jukka Lehtiselle ei ole valitettu huonosti käyttäytyvistä hiihtäjistä.

- Joitain juttuja olen konfliktitilanteista kuullut. Sellaistakin on kuulunut, että veronmaksajina ihmisillä on täysi oikeus kävellä ladulla, mutta eihän se niin mene. Kesällä latureitit ovat jalkaisin ja pyörillä liikkuville, talvella hiihtäjille. Hiihtoväylillä ei yksinkertaisesti ole tilaa kävelijöille, koska perinteisen ladut vedetään aivan väylän reunaan niin, että keskelle jää tilaa luisteluhiihtäjille, Lehtinen kertoo.

Lukija kirjoitti pyytäneensä kunnalta luontoreittiä kävelijöille.

Lehtinen sanoo, ettei uusia talvikävelyreittejä ole ainakaan ihan lähitulevaisuudessa luvassa, mutta sen tapainen Salpakankaalta kuitenkin löytyy.

- Niin sanottu vesilinja Tiilikankaantieltä Keskikankaantielle. Se on hiihtoväylä, mutta sen laitaan on ajettu ura kävelijöille. Vesilinjalta on mahdollisuus poiketa kävellen vanhaa kilpalatu-uraa pitkin Tiirismaalle ja sieltä pääsee tietä pitkin takaisin Keskikankaantielle. Paikoin, esimerkiksi Soramäessä, on metsiköiden ja asuinalueiden välissä kulkevaa kevyen liikenteen väylää.

Sunnuntaina Hollolan Tiilikankaan Varrassuolla ei havaittu laturaivoa.

- Pahimmat tiukkapipot löytyvät urheilukeskuksen ja Tapanilan reiteiltä. Täällä on leppoinen tunnelma, tiesi ladun varrella läskipyöräillyt Tiina Riikonen.

Tiinan ja serkkunsa Heikki Riikosen paksupyörät olivat herättäneet hiihtäjissä lähinnä uteliaisuutta.

- Mutta emme ajakaan hiihtoväylällä, jos ei oteta lukuun tällaisia välttämättömiä pieniä siirtymiä ja ladun ylityksiä.

Hollolan latuja aktiivisesti suksilla suihkiva hiihtoniilo Tiina Riikonen muistutti, ettei kaikkialle pääse pyörällä tai kävellen piipahtamatta hiihtoladulla.

- Soisalmensuo, johon ilmeisesti mielipidekirjoituksessakin viitattiin, on sellainen paikka. Kyllä hiihtäjän sen verran pitää suvaita, että ladun saa ylittää tai sillä lyhyesti poiketa, hän tuumaili.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut