Tiistain show oli etelässä harvinaista herkkua - "Suurin hiukkasmyrsky kymmeneen vuoteen"

Tommi Forsman

Ilmatieteen laitos luonnehtii tiistaista hiukkasmyrskyä suurimmaksi kymmeneen vuoteen. Lahtelainen Janne Alatalo ikuisti useita näyttäviä kuvia revontulien loistosta ympäri maakuntaa. Revontulikuvia on esillä kymmenittäin ESS:n kuvakujalla.

Lähes koko ikänsä valokuvannut Alatalo kuvailee öistä taivaan leiskuntaa mahtavaksi kokemukseksi. Hänen mukaansa revontulet ilmestyivät taivaalle iltaseitsemän tietämillä.

- Taivaalla oli kuin nopeasti liikkuvia pilviä, ja totesin että niiden oli pakko olla revontulia.

- Menin äkkiä hakemaan kameran ja sanoin avovaimolle, että nyt täytyy mennä, nähdään aamulla, Alatalo naurahtaa.

Hän kuvasi taivasta illan ja alkuyön aikana Lahdessa sekä Orimattilassa. Takaisin kotiin Alatalo palasi hieman ennen kahta aamuyöllä. Hän kertoo nähneensä myös niin kutsutun kruunurevontulen, eli tilan jossa auringon hiukkaspurkaus tulee suoraa kohti.

- Orimattilan puolella tuli lopuksi aivan uskomaton valoshow, mutten valitettavasti saanut sitä kameralle, koska taivaalla tapahtui niin paljon ja niin nopeasti.

- Kuvien lataamisen jälkeen pääsin aamuviiden maissa nukkumaan.

Ilmatieteen laitoksen avaruustutkija Tiera Laitisen mukaan tiistainen revontulinäytös ei välttämättä jää kevään viimeiseksi. Vilkkain revontuliaika keskittyy hänen mukaansa ajankohtaan, jolloin Auringon aktiivisin vaihe on päättynyt. Auringon aktiivisuus vaihtelee noin yhdentoista vuoden jaksoissa, ja sitä mitataan auringonpilkkujen määrän perusteella. Pilkkujen osalta maksimi ohitettiin viime vuonna.

- Tyypillisesti revontulia aiheuttavia aurinkotuulen puuskia esiintyy eniten pilkkumaksimin jälkeen, eli juuri nyt.

Laitisen mukaan tiistaisen tyyppisiä voimakkaampia revontulia esiintyy noin kerran vuodessa.

- Jos ilmiöön yhdistyvät myös pilvetön taivas ja pimeä yö, tämän kaltaista esiintyy harvemmin kuin kerran vuodessa.

Revontulien poikkeuksellisen voiman aiheutti Auringosta sunnuntaina liikkeelle lähtenyt voimakas hiukkaspurkaus.

- Hiukkasia kulkeutui Maan magneettikentän sisään, joka ohjasi niitä edelleen ilmakehän revontulivyöhykkeille ja vähän etelämmäskin.

Aurinkotuuli jatkuu edelleen keskimääräistä voimakkaampaa ja sen ennustetaan pysyvän nopeana lähipäivien ajan. Pienempiä revontulinäytöksiä voi edelleen esiintyä myös eteläisessä Suomessa. Laitinen arvelee, että revontulia voi löytyä taivaalta niin kauan kuin pimeitä öitä vielä riittää. Hän ennustaa, että olosuhteet tulevat olemaan revontulille otolliset myös ensi talvena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.