Marjo Liukkonen kirjoittaa nyt Hennalan miehistä

Marjo Liukkonen jatkaa Hennala-tutkimuksiaan. Nyt käsittelyssä ovat vankileirin miehet. Sami Kuusivirta

Ilkka Kuosmanen

Lahtelaiskirjailija Marjo Liukkonen jatkaa Hennalan vankileirien vankien kohtaloiden käsittelyä. Syksyllä julkaistavassa Teloitusjonossa . Hennalan miesvankien kohtalot 1918–1919 -tietokirjassaan Liukkonen tekee selkoa Hennalan miesvankien tarinoista.

Hennalan leirille koottiin sisällissodan päätyttyä keväällä 1918 noin 18 000 punavankia. Lahden vankileiri oli tuolloin Suomen suurin.

Kustantaja Atenan mukaan teos näyttää Hennalan leirin todellisuuden kaikessa karmeudessaan. Vankien joukossa oli niin sirkustaiteilijoita, kansanedustajia kuin kansainvälisiä seikkailijoitakin. Vangit viruivat selleissä hyvin niukalla ravinnolla, ja vartijat hakivat miehiä jatkuvasti ammuttaviksi.

Liukkosen uutuusteos perustuu arkistodokumentteihin, päiväkirjoihin, muistelmiin ja kirjeisiin. Aihe on tekijälleen osin myös henkilökohtainen, sillä Hennalan leirillä kärsineitä miehiä oli myös Liukkosen omassa suvussa.

Liukkoselta ilmestyi vuosi sitten kirja Hennalan naismurhat 1918, joka herätti paljon keskustelua. Hän väitteli samasta aiheesta tohtoriksi Lapin yliopistosta.

Teloitusjonossa julkaistaan 5. syyskuuta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Marjo Liukkonen: "Suvakkihuorat" voi olla uusi leimattu ihmisryhmä 5.5.2018 6:50
  2. Kirja-arvio: Marjo Liukkonen vetää Hennala-kirjassaan mutkat suoriksi 7.4.2018 16:00
  3. Lahtelainen tutkija: Rotuhygienia innoittajana punaisten naisten joukkosurmaan Hennalassa 1.4.2016 9:53

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut