Myöhästyitkö lastenleirien ilmoittautumisesta? – Ainakin näille leireille on Lahdessa vielä tilaa

Monella kesän leirillä lapsille luvataan seikkailuja. Aku Isotalo

Elina Nissinen

Suurin osa kesän lastenleirien ilmoittautumisista Lahden alueella on sulkeutunut, mutta avoimia paikkoja kannattaa silti vielä kysyä. Leirien järjestäjien mukaan monien perheiden lomasuunnitelmat muuttuvat, ja lapselle saattaakin löytyä hoitopaikka vaikka mummolasta. Kaikki paikat leireille pyritään täyttämään, joten varasijoiltakin voi päästä mukaan.

Ensimmäiset lomaviikot suosituimpia

Lahden kaupungilla, seurakuntayhtymällä ja Mannerheimin lastensuojeluliitolla(MLL) kysytyimpiä ovat olleet koulujen kesälomien ensimmäisten viikkojen eli viikkojen 23 ja 24 leirit.

– Nopeiten täyttyivät kesäkuun ensimmäiset leirit Siikaniemessä ja Luomaniemessä. Ne vetivät ehkä uintimahdollisuutensa takia, Lahden seurakuntayhtymän Theresa Mäkinen kertoo. Seurakunnan päiväleireillä on kuitenkin vielä useita paikkoja vapaana eri viikoilla ja ryhmissä. Parhaiten vapaiden paikkojen tilanne selviää soittamalla.

Kaupungin leireille moninkertaisesti halukkaita

Lahden kaupungin leireille on tänä vuonna tullut hurja osallistujaryntäys. Ilmoittautuminen leireille päättyi sunnuntaina, ja senkin jälkeen hakemuksia on vielä virrannut.

– Halukkaita on moninkertaisesti enemmän kuin aiempina vuosina, kaupungin kerhotoimen ohjaaja Birgitta Grönholm kertoo.

Maanantaina hakemuksia leireille oli tullut noin 150. Aiemmin kaupungin leireille on otettu 35 lasta per viikko, mutta nyt määrä nostettiin 55–60:een.

Leirejä järjestetään kolmella viikolla, ja hakijat otetaan niille ilmoittautumisjärjestyksessä. Osallistuvien lasten määrän noustua myös henkilökuntaa on palkattu lisää.

Kotieläimiä, seikkailua ja luontoa

Kaupungin leirien teemat ovat tänä vuonna ensimmäisellä viikolla Vesijärvi, toisella luonto ja liikunta ja kolmannella seikkailu. Seikkailua tarjoaa myös MLL, jonka viimeisen leiriviikon päätteeksi osallistujat pääsevät merirosvoseikkailulle ja etsimään aarretta. MLL:n leireillä vapaita paikkoja on vielä kesäkuun kolmannella ja neljännellä viikolla.

Lahden 4H-yhdistyksen leireillä lapset pääsevät myös tutustumaan luontoon, mutta hieman erilaisessa ympäristössä. Yhdistys järjestää tänä vuonna kesä- ja heinäkuussa Aamunavetta- ja Iltanavettakoulut sekä Maatilakoulun. Niillä lapset puuhastelevat eläinten kanssa ja tutustuvat maatilan töihin Yli-Marolan kotieläinpihalla.

Elokuussa yhdistys järjestää ruokaleirin, jossa lapset pääsevät itse kokkaamaan. Kaikkien leirien ilmottautuminen on vielä auki.

Elokuun alussa myös tarvetta leireille

Erilaisia urheiluleirejä on myös tarjolla. Päijät-Hämeen liikunta ja urheilu järjestää kesäkuun ensimmäisellä viikolla laijleirit koripallosta, salibandysta ja jääkiekosta sekä yleisliikuntaleirin. Niiden ilmoittautuminen on päättynyt, mutta järjestäjä Kustaa Ylitalo kertoo, että paikkoja löytyy vielä kysymällä.

Myös Lahden Ahkeran yleisliikuntaleirin ilmoittautuminen on vielä auki. Leirit pyörivät kesäkuussa ja viikoilla 31 ja 32 elokuussa. Lisäksi viikolla 31 Lahden kaupunki, Salpausselän luonnonystävät ja Luonto-liitto järjestävät Pesäkallion luonnonsuojelualueella päiväleirin, jossa osallistujat pääsevät tarkkailemaan luontoja ja rakentamaan majoja.

Elokuun ensimmäiset viikot ovatkin uusi ajankohta, johon leirejä on alettu MLL:n Marjukka Salomaan mukaan toivoa. Monet vanhemmat palaavat elokuun alussa töihin, mutta lasten koulu alkaa vasta kuun puolivälissä.

Ohjelmaa on myös yläkouluikäisille

Lastenleirit on suunnattu pääasiassa 6–12-vuotiaille, mutta sitä vanhempienkaan ei tarvitse jäädä kotiin tylsistymään.

Esimerkiksi Lahden kaupungin nuorisotoimi järjestää kesäkuussa ohjelmaa nuorisotaloilla ja sen lisäksi monia pelitapahtumia, trampoliinihyppytunteja, retken Linnanmäelle ja Selvityjät- ja taide-teemaiset päiväleirit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.