Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Tuomioja Lahdessa: Venäjä ei ole uhka Suomelle

Turvallisuus on esillä tulevissa eduskuntavaaleissa enemmän kuin koskaan aiemmin, totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.).

Demarien vaalikiertue Hämeessä päättyi maanantai-iltana Lahden Seurahuoneelle, jossa yleisötilaisuudessa olivat paikalla ehdokkaat Eero Vainio Lahdesta, Tarja Filatov Hämeenlinnasta ja Kirsi Lehtimäki Heinolasta.

Ukrainan kriisi ja Krimin liittäminen Venäjään ovat tuoneet näkyviin Venäjän voimapolitiikan ja huolestuttavan autoritäärisen kehityksen, Tuomioja sanoi.

- Suomi ei kuitenkaan ole uhanalaisessa asemassa. Tämä velvoittaa meitä pitämään huolta, ettei oma turvallisuutemme joudu vaaranalaiseksi. On osallistuttava aktiivisesti kansainväliseen politiikkaan, joka tukee rauhan rakenteita.

Tuomiojan mukaan tärkeimpiä ovat oma itsenäinen puolustus, EU-jäsenyys ja Naton kumppanuussuhde. Samoin Suomen ja Ruotsin sotilaallinen yhteistyö on tärkeää.

- Se ei ole kahdenvälinen puolustusliitto, muttei Suomi halua sulkea sitäkään pois. Nyt siitä on harjoitusetuja ja kustannustehokkuutta, Tuomioja sanoi.

- Suomen ja Venäjän pitkä yhteinen raja on Venäjän rajoista rauhallisin. Ei ole nähtävissä, että Venäjä haluaa muuta, emmekä me halua luoda ongelmia.

Tuomiojan mukaan koko maailmassa suurin uhka turvallisuudelle on ilmastonmuutos.

- Se on aiheuttanut monessa suhteessa peruuttamattomia muutoksia. Nyt olisi onnellista, jos voisimme pysäyttää kehityksen niin, että keskilämpö kohoaisi vain kaksi astetta.

Tuomioja lataa toiveita tämän vuoden lopussa pidettävälle Pariisin ilmastokokoukselle, jossa kasvihuonekaasuja pyritään rajoittamaan.

Suomalaisen arkiturvallisuuden uhkana Tuomioja näkee eriarvoisuuden kasvun, erityisesti nuorten miesten syrjäytyminen on ongelma.

- Koko maailmassa näkyy, että tasaisempi tulojako vähentää rikollisuutta, sosiaalisia ongelmia, kulkutauteja. Mitä suurempi eriarvoisuus, sitä suurempi uhka, Tuomioja sanoi.