Tutkimus: Koulukiusaaminen on vähentynyt selvästi

Koulukiusaaminen on kääntynyt Suomessa selvään laskuun, uutisoi Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.

Koulukiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -hankkeen uusista vaikuttavuustutkimuksista selviää, että toistuvasti kiusaavien peruskoululaisten määrä on pudonnut viimeisen viiden vuoden aikana yli kolmanneksella. Vielä vuonna 2009 oppilaista 11,3 prosenttia ilmoitti kiusaavansa muita, mutta viime vuonna kiusaajien osuus oli enää 6,7 prosenttia.

Samalla kiusatuksi joutuvien oppilaiden määrä on vähentynyt 16,5 prosentista 12,8:aan. Vuosina 2009–14 tehdyssä tutkimuksessa oli mukana keskimäärin 1?500 KiVa-hankkeeseen sitoutunutta koulua joka vuosi. Noin 90 prosenttia Suomen kouluista on rekisteröitynyt ohjelman käyttäjiksi.

KiVa Koulu -hankkeessa mukana olevan psykologian tohtorin Virpi Pöyhösen mukaan kiusaamisen väheneminen perustuu koulujen ilmapiirin muutokseen. Koska kiusaaminen on ollut tutkimusten mukaan yksi tapa saavuttaa hyvä asema ryhmässä, on koko kouluyhteisöjen asenteita pitänyt muokata.

– Kukaan ei kiusaa yksin, vaan kiusaaja tarvitsee aina yleisön. Kiusaaminen vähenee, kun kiusaaja ei saa toiminnastaan palkintoja, Pöyhönen sanoo.

Aiheesta lisää Sunnuntaisuomalaisessa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut