Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Magneettimediasta taas paperiversio - päätoimittaja varautuu kanteluihin

Kertaalleen lakkautetun Magneettimedia-lehden paperiversio on ilmestynyt jälleen tyylilleen uskollisena. "Lääketeollisuus on järjestäytynyttä rikollisuutta", kirkuu lehti etusivullaan. Sisäsivuillaan se käy läpi vuosien 2013-2014 oikeustaisteluitaan ja syyttää Israelia terrorismin ja salamurhien suurvallaksi. Ilmaisjakelulehti jaettiin jo perjantaina Lahdessa osaan talouksia.

Lehden päätoimittaja Markku Juutinen sanoo Magneettimedian toimivan kriittisenä vastavoimana valtamedian uutisoinnille. Hän toteaa myös varautuneensa kanteluihin lehden sisällöstä ja mahdollisiin uusiin oikeusjuttuihin.

Aiemmin J. Kärkkäisen kustantamaa lehteä jaettiin Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä yli 350 000 talouteen. Se lakkasi ilmestymästä paperijulkaisuna marraskuussa 2013, kun silloinen päätoimittaja Juha Kärkkäinen tuomittiin juutalaisvastaisten kirjoitusten perusteella kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.

Kärkkäinen itse on kiistänyt kirjoitusten rasismin muun muassa Etelä-Suomen Sanomille helmikuussa 2014 antamassaan lausunnossa.

Runsaan vuoden ajan Magneettimedia on ilmestynyt vain verkossa. Sen sisältö on ollut pääpiirteissään samanlaista kuin lakkautetun paperilehdenkin, joka sai vuonna 2011 Skepsis ry:n Huuhaa-palkinnon.

- Ensimmäistä kertaa Suomessa on ilmaisjakelussa oleva mainoslehti valjastettu näin vahvasti uskomuslääkinnän, salaliittojen sekä virheellisen ja näennäistieteellisen tiedon levittämiseen, todettiin palkinnon perusteluissa.

J. Kärkkäinen oy:n uudeksi ilmaisjakelulehdeksi perustettu KauppaSuomi sen sijaan kertoo kustantajan mukaan ”kaikesta siitä mikä kaupallisesti liittyy kotiin, perheeseen, asumiseen ja suomalaisten vapaa-aikaan”.

Päätoimittaja Juutisen mukaan uuden paperiversion kirjoitukset muodostuvat pääsääntöisesti aiemmista Magneettimedian verkkojulkaisuista ja vain pieni osuus koostuu ennen julkaisemattomista artikkeleista.

Lehden vastaava toimittaja Markku Juutinen ei kuitenkaan ole. Hän ei myöskään vastaa kysymykseen Magneettimedian vastaavan toimittajan henkilöllisyydestä, vaikka lain mukaan julkaisijan tulee määrätä aikakautiselle julkaisulle ja verkkojulkaisulle vastaava toimittaja, jonka tehtävänä on johtaa ja valvoa toimitustyötä ja päättää sisällöstä.

Lehden julkaisija on aatteelliseksi yhdistykseksi ilmoittautuva Pohjoinen Perinne ry, jonka edustaja ei suostunut antamaan Etelä-Suomen Sanomille kommentteja.