Ammatillinen koulutus on Suomessa suositumpaa kuin muualla Pohjoismaissa

1990-luvulla perustetut ammattikorkeakoulut tarjoavat systemaattisen jatkokoulutusväylän opiskelijoille. Muualla Pohjoismaissa vaihtoehdot jatko-opintoihin ovat huonommat. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ammatillisen koulutuksen suosio on kasvanut Suomessa 1990-luvulta alkaen. Ammattikoulutus onkin Suomessa suositumpaa ja arvostetumpaa kuin muissa Pohjoismaissa.

Tiedot selviävät yhteispohjoismaisesta Nord-Vet -selvityksestä, jossa on verrattu Tanskan, Ruotsin ja Norjan ammatillista koulutusta.

Suomessa peruskoulusta ammatilliselle toiselle asteelle siirtyvien osuus on noussut parissakymmenessä vuodessa 32 prosentista 42 prosenttiin.

Lukuvuonna 2011–2012 ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskeli 70 prosenttia toisen asteen opiskelijoista, tutkimus kertoo. Luvussa ovat mukana kaikki ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevat, myös aiemmin tutkinnon suorittaneet sekä aikuiset.

Vastaava keskiarvo EU:ssa oli selvästi pienempi eli 50 prosenttia.

Suomalaisten tutkijoiden mukaan maiden välisen eron taustalla on se, että ammattikoulutuksen asemaa ja arvostusta on parannettu pitkäjänteisellä opetussuunnitelmien ja koulutusrakenteiden kehittämistyöllä.

– Keskeisiä uudistuksia ovat olleet muun muassa yleissivistävän aineksen tuominen koulupohjaiseen ammatilliseen koulutukseen siten, että ammattiin opiskeleville voidaan tarjota yleinen korkeakoulukelpoisuus, kuvailee professori Marja-Leena Stenström Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

1990-luvulla perustetut ammattikorkeakoulut tarjoavat systemaattisen jatkokoulutusväylän opiskelijoille. Muualla Pohjoismaissa vaihtoehdot jatko-opintoihin ovat huonommat.

Ammattikoulutusta ovat vahvistaneet myös työssäoppimisen lisääminen ja ammattiosaamisen näytöt. Opiskelijat myös osallistuvat nykyään kansainvälisiin EU-vaihtoihin.

Suomessa tutkimushankkeesta vastasi Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut