Kuluttajien luottamus omaan talouteen nousussa

Luottamus omaan talouteen on nousussa, mutta luottamus Suomen talouteen on pysynyt ennallaan. Kuva: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Kuluttajien odotukset oman talouden kohenemisesta olivat huhtikuussa korkeimmillaan sitten toukokuun 2011. Tämä ilmenee Tilastokeskuksen kuluttajabarometrista. Huhtikuussa 28 prosenttia kuluttajista arvioi taloutensa kohenevan ja 11 prosenttia huononevan vuoden kuluessa.

Vuosi sitten vastaavat osuudet olivat 22 ja 15 prosenttia.

Luottamus Suomen talouteen on Tilastokeskuksen mukaan pysynyt lähes ennallaan, mutta kasvanut hiukan. Kuluttajista 33 prosenttia uskoi, että taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana, kun taas 21 prosenttia arvioi sen huononevan.

Kuluttajahintojen arvioitiin huhtikuussa nousevan 1,2 prosenttia seuraavien 12 kuukauden aikana. Vuosi sitten kuluttajien inflaatio-odotus oli 2,4 prosenttia, ja sen pitkän ajan keskiarvo on 2,2 prosenttia.

Työttömyyden arvioi vuoden aikana lisääntyvän 42 prosenttia kuluttajista, ja 20 prosenttia uskoi työttömyyden vähenemiseen.

Yritysten talousluottamus vahvistui hieman

Yritysten suhdannearviot ovat vahvistuneet lievästi, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Talousluottamus on kuitenkin edelleen keskimääräistä heikompaa kaikilla päätoimialoilla.

– Suhdannearviot vahvistuivat lievästi huhtikuussa, mutta etenkin vähittäiskaupan luottamus oli edelleen vaatimatonta, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

Teollisuudessa ja palveluissa luottamus pysyi ennallaan. Rakentamisessa indikaattori nousi mutta pysyi selvästi pitkän ajan keskiarvonsa alapuolella.

Urrilan mukaan teollisuudessa odotetaan hienoista tuotannon nousua lähikuukausina. Myös palveluissa uumoillaan myynnin varovaista kasvua.

Vähittäiskaupassa myynnin supistuminen jatkui edelleen laajalti. Kaupan myyntiodotukset ovat heikot, mutta aiempaa harvemmat yritykset ennustavat myynnin laskua.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut