"Hymyile ja maailma hymyilee sinun kanssasi" - käsityöharrastajat ilahduttavat syöpäsairaita pipolähetyksillä

Leila Mehto

Neulottuja, virkattuja, palmikkokoristeltuja, raidallisia, baskerimallisia... Väreinä mustaa ja valkoista, mutta myös hennonvihreää, vaaleansinistä ja pirteää pinkkiä. Johonkin on liitetty pieni kortti viesteineen: "Smile and the world smiles with you" (eli "Hymyile ja maailma hymyilee sinun kanssasi").

Lahtelaiseen Pitsi ja palmikko -lankakauppaan on kertynyt iloinen lähetys Päijät-Hämeen keskussairaalaan lähetettäväksi. Hiuksensa menettäneille syöpäpotilaille on jo aikaisemmin tänä keväänä lähtenyt yksi lasti pipoja, toinen on kohta lähtövalmiina.

- Keräämme pipoja nyt kolmatta vuotta. Ajattelimme, että tämä on hyvä paikka keräyspisteelle, kertoo Pitsin ja palmikon yrittäjä Laura Pulliainen.

Käsityöharrastajat ovat toimittaneet keskustassa sijaitsevaan liikkeeseen vuosien mittaan satoja pipoja. Pulliaisen mukaan keräys on saanut asiakkailta positiivista palautetta.

Tämän kevään keräyskampanja päättyy lähiaikoina, mutta Pitsi ja palmikko ottaa pipoja vastaan ympäri vuoden.

Päijät-Hämeen keskussairaalan syöpätautien poliklinikalla sytopipolahjoituksiin suhtaudutaan hyvin myönteisesti.

- Pipot ovat oikein tervetulleita ja tekevät kyllä kauppansa, kertoo osastonhoitaja Mirja Lindeman.

Pipoja käyttävät erityisesti naispotilaat, jotka syöpähoitojen takia menettävät hiuksensa. Suurin ryhmä ovat rintasyöpäpotilaat.

Osastolla on kori, johon lahjoituspipot kootaan. Siitä potilaat saavat rauhassa käydä valitsemassa mieleisensä värisen ja kokoisen pipon.

Lindemanin mukaan kaikenlaiset pipot löytävät käyttäjänsä, mutta kesän lähestyessä toivotaan tietysti kevyempiä pipoja ja talvella tukevammin tehtyjä.

Sopivia malleja sytomyssyksi on vaikka kuinka paljon, seuraavassa Anneli Salon aikaisemminkin Etelä-Suomen Sanomissa julkaistu ohje.

Virkattu myssy

1. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa (kjs), yhdistä piilosilmukalla (ps), 1.krs. virkkaa jokaiseen ketjun silmukkaan 2 kiinteää silmukkaa (ks), lopeta ps 2. krs. 2 kjs, 1ks samaan silmukkaan, *1 välisilmukka seuraavaan, 2 ks samaan*, toista *-* 4 kertaa, lisäyskertoja yht. 5 lopeta ps 3. ja seuraavat krs:t virkataan kuten 2 krs, lisäykset virkataan aina samaan kohtaan, välisilmukat lisääntyvät, virkataan kunnes välisilmukoita on 13-16 riippuen langan paksuudesta ja käsialasta, kannattaa sovittaa välillä.

2. Jatketaan ilman lisäyksiä 8-10 cm tai kunnes pipo on halutun mittainen.

3. Voit halutessasi virkata raidoittaen, pylväitä tai jotakin pitsivirkkausta, taidon ja mielihalun mukaan.

4. Huolittele alareuna nirkko- tai rapuvirkkauksella tai virkkaamalla ketjusilmukkarivi viimeisen kerroksen päälle. Kostuta kevyesti ja muotoile.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 5. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 6. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 7. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 8. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 9. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 10. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 11. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 12. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 13. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille
 14. Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut – ei irtisanomisia, lomautukset mahdollisia
 15. Kirjasto on kiinni, mutta luettava ei lopu – näin käytät kirjaston sähköisiä palveluita

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.