Takaisin työelämään kuntoutuksen avulla

Utajärven kunnan palvelusihteeri Satu Pelkonen Utajärven kunnanvirastossa. Pelkonen sai ammattillisen kuntoutuksen kautta itselleen uuden ammatin ja työn. LEHTIKUVA / Marjo Sormunen

Ammatillisen kuntoutuksen arvellaan tänä vuonna lisääntyvän. Syynä on vuoden alussa voimaan tullut lakimuutos, joka velvoittaa työeläkelaitokset oma-aloitteisesti selvittämään, onko työkyvyttömyyseläkettä hakevalla oikeus ammatilliseen kuntoutukseen.

– Kuntoutuspäätösten määrä on jo alkuvuonna lisääntynyt jonkin verran. Lakimuutos todennäköisesti lisää kuntoutujien määrää, kertoo yhteyspäällikkö Janne Pulkkinen Eläketurvakeskuksesta.

Lakimuutoksen tavoitteena on nopeuttaa ihmisten pääsyä kuntoutukseen.

– Aiemmin henkilön on pitänyt itse hakea kuntoutusta. Kuntoutuksen aloittaminen on voinut turhaan viivästyä, jos henkilö on hakenut vain työkyvyttömyyseläkettä. Nyt eläkeyhtiöt antavat automaattisesti myönteisen ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, jos hakija on siihen oikeutettu, kertoo Työeläkevakuuttajien työkyky- ja kuntoutusasioiden neuvottelukunnan puheenjohtaja, työeläkevakuutusyhtiö <company> Varman </company> ylilääkäri Jukka Kivekäs.

Kuntoutuksen saamisen yhtenä edellytyksenä on työkyvyttömyyden uhka.

Ammatillisen kuntoutuksen tavoitteena on auttaa jatkamaan työelämässä terveydellisistä rajoitteista huolimatta. Kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua omassa työpaikassa tai uudelleenkoulutusta.

Eläketurvakeskuksen mukaan viime vuonna työeläkekuntoutukseen osallistui ennätyksellisesti noin 14 000 ihmistä.

Suurin osa kuntoutukseen osallistuvista palaa takaisin työelämään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut