"Aamulla tuli soitto, että Olavin pöytiä pitää käydä onkimassa Lanunaukion suihkulähteestä"

Vesa Jaakonsaari ja Mika Pyykkönen siirtävät yöllä "omille teilleen lähteneitä" tynnyripöytiä takaisin paikoilleen. Krista Koivisto

Marjaana Lahola

RTK-palvelun kiinteistönhoitaja Mika Pyykkönen siisti Lahden keskustassa Aleksanterinkatu kympin kohdilla katua kollegansa Vesa Jaakonsaaren kanssa aikaisin maanantaiaamuna.

- Yllättävän siistiä, Pyykkönen hämmästeli.

- On täällä joku tainnut käydä jo aikaisemmin siistimässä isompia. Meidän lakaisukonekin kävi jo aiemmin. Aamulla sain soiton, että (ravintola) Olavin pöytiä pitää käydä onkimassa Lanunaukion suihkulähteestä.

Ja näin tapahtui. Pyykkönen ja Jaakonsaari nappasivat tynnyrit riuskasti altaasta ja vierittelivät ne paikoilleen Olavin oven edustalle.

Pyykkösen mukaan roskamäärä ei juuri perusviikonlopusta poikennut, siitäkään huolimatta, että porukkaa oli yöllä liikenteessä paljon.

Tuoppeja löytyi aika vakiomäärä. Kahvila Espresso Housen terassin iso kasvi ruukkuineen oli yön hulinoissa kaadettu kadulle. Sitä Pyykkösen mukaan kaadetaan ihan perusviikonloppuinakin. Nyt sekin on taas pystyssä samoin kuin Espresso Housen terassipöydät ja -tuolit, joista osa oli yöllä vinksin vonksin.

Pyykkönen kävi 12-vuotiaan poikansa kanssa yöllä seuraamassa kultahulinoita keskustassa.

-Vuonna 2011 ei tullut käytyä, mutta nyt ajattelin, että kyllä se kuuluu yleissivistykseen nähdä tämä hulina omin silmin, hän nauraa.

Vahingoilta säilyttiin

Tommolan Toripaikan Tanja Räihä oli yöllä MM-kultajuhlien aikaan varmuuden vuoksi varjelemassa toripistettä vahingoilta ja tuhoilta. Ongelmia ei kuitenkaan ollut.

– Tori oli ihan täynnä, mutta porukka oli asiallista, hän sanoo.

Saman huomasi myös Räihän mies, joka tuli aamulla siivoamaan puoli viiden aikaan. Tuhoja ei ollut tullut.

Olavin terassilla sotkuista

Wine Café Olavin vuoropällikkö Mari Dufva kertoo, että juhlinnassa yhden tynnyrin kansi oli mennyt rikki. Muita vahinkoja ei ollut tullut, ja kahvilan eteen parkkeerattu mopoauto oli myös saanut Dufvan huojennukseksi olla rauhassa.

– Kaaoshan täällä oli ja sotkuista. Siivoamista riitti, aloimme seitsemän aikaan jyräämään terassia.

Siivouksen keskellä Dufva kertoo, että pihalta löytyi muun muassa tyhjiä pulloja, teepaita ja kymmenen märkää sukkaa.

Hotellin yövuorolla ei ollut tylsää

Sokos Hotel Seurahuoneen hotellijohtaja Marika Haavisto sanoo, ettei juhlahumussa tapahtunut mitään huolestuttavaa.

– Yövuorolta tuli tieto, että kovasti oli väkeä liikenteessä, ja meidän muutama terassituoli on saattanut lähteä kulkijoiden mukaan, mutta ei sen vakavampaa. Hirveästi oli ihmisiä liikenteessä. Yövuorolla ei ollut tylsää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.