Lukijalta: "Ei lisätä vastakkainasettelua hiihtäjien ja muiden metsästä nauttivien ulkoilijoiden välillä" - hiihtämisestä nauttiva lukiolainen kommentoi Mervi Pasasen Esalaista

Martta Junes

Perjantaina 15.1.2020 julkaistu Mervi Pasasen Esalainen ei osoittanut mielestäni Etelä-Suomen Sanomien mainostamaa "vastuullista journalismia".

On tärkeää, että media julkaisee erilaisia näkökulmia, ja mielestäni myös heillä, jotka eivät pidä hiihtämisestä, on oikeus saada äänensä kuuluviin. Ymmärrän, että Esalainen-palstan teksteillä halutaan ottaa kantaa ja niillä esitetään usein huumorin kautta korostetun kärkeviä mielipiteitä.

Kuka on päättänyt, että kaikilla paikoilla on eri hiihtotyyleille oltava leveä väylä?

Mielestäni toimittaja Pasanen olisi kuitenkin voinut ilmaista kyseisen mielipiteensä, eli että metsäreittejä kaivataan talvisin kävelijöillekin, tavalla, joka ei lisäisi vastakkainasettelua hiihtäjien ja muiden metsästä nauttivien ulkoilijoiden välillä. Minulle tuli kirjoituksesta paha mieli, sillä ladut ovat Lahdenkin seudulla nykyään lyhyen aikaa kestävä ilo, ja latuja rikotaan tahallisesti tai niillä kävellään jo nyt siten, että se hankaloittaa hiihtämistä.

Tässä yhteiskunnassa emme tarvitse enempää vastakkainasettelua, ilkivaltaan lietsomista tai vihaksi tulkittavaa huumoria. Sen sijaan meidän tulisi pyrkiä asettumaan toisen asemaan ja oman edun tavoittelun sijasta ottaa huomioon toisia.

Seuraavalla kerralla hiihtoladulla kävelyä harkitessasi mieti siis, miltä sinusta tuntuisi, jos joku olisi porannut kävelyreittisi täyteen reikiä, jotka haittaisivat muuten mukavaa kävelyäsi. (Jos kuitenkin päädyt kävelemään ladulla, tee se mahdollisimman lyhyesti ja kävellen ladun reunassa.)

Jos Esalainen ei edusta pääkirjoituksen tavoin lehden omaa linjaa, niin ainakin Etelä-Suomen Sanomat vastaa toimittajan palkkauksesta ja näin ollen myös toimittajan työohjeistuksesta. Toivon siis, että Etelä-Suomen Sanomat kantaa oman vastuunsa näyttämällä mallia, kuinka oma mielipide ilmaistaan rakentavasti.

Emme tarvitse enempää vastakkainasettelua, ilkivaltaan lietsomista tai vihaksi tulkittavaa huumoria.

Lähes jokainen luonnosta ja metsästä nauttiva pystyy varmasti asettumaan sinne kaipaavan asemaan ja ymmärtää tarvetta päästä metsään rauhoittumaan. Ehkä ratkaisu ei olekaan se, että pilataan toisten ilo kävelemällä hiihtoladuilla, vaan mahdollistetaan kävely metsässä myös talvikuukausina erillisillä reiteillä. Lahden kaupunki on jo osittain ottanut huomioon tämän puutteen reitittämällä 25 kilometriä monikäyttöisiä polkuja Salpausselän maastoon (ESS 14.1.2020).

Kylttien kääntämiseen ladulla ei kannata kiihottaa - Lahden Riihelässä liikuntareitin talvisen patikoinnin kieltävät taulut on tuhottu kolmeen kertaan

Edellisen talven jälkeen olen jokaisella hiihtoreissulla muistanut iloita siitä mahdollisuudesta, että kotikulmillani voin laittaa monot jalkaan ja lähteä hiihtämään ilman autoreissua hiihtolatujen luokse. Ladulla vastaantulevista hiihtäjistä voisin veikata samaa, sillä hymy vaikuttaa olevan herkässä. Hiihtoladut eivät ole pelkästään hiihtäjien käytössä koko vuotta, joten suokaamme hiihtäjille lumen ajaksi laturauha.

"Me umpipuskaan pakotetut voimme vain mulkoilla lylyn lykkijöitä kuusikon suojista ja toivoa oikein varhaista kevättä. Paljon roskia ladulle ja sitä rataa." Toisin kuin toimittaja Pasanen, itse toivon kaikille, niin hiihtäjille kuin kävelijöille, iloista talven jatkoa, niin pitkään, kuin saamme vielä kauniista talvesta nauttia jokainen omalla tavalla, mutta toisia huomioon ottaen.

Kirjoittaja on hiihtämisestä nauttiva lahtelainen lukiolainen.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut