"Ainakin iäkkäille pelkkä leikkuri" - Näin aktiivimallista keskusteltiin verkossa

Mallia pidetään rankaisevana etenkin silloin, kun työtön työnhakija hakee työtä aktiivisesti.

Aktiivimallia vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat helmikuun alussa Helsinkiin. Sami Kuusivirta

Hanna Myyrä

Etelä-Suomen Sanomien 28.5. julkaisema juttu aktiivimallista ja aktiivisuusehtojen täyttäneiden määristä herätti vilkkaan keskustelun ESS.fissä. Tähän on poimittu osa kommenteista ja osaa on tiivistetty, jotta mukaan on saatu eri kirjoittajien näkökulmia.

"Itse olen kokenut aktiivimallin leikkurin, siitäkin huolimatta vaikka kuinka olen hakenut töitä, laittanut hakemuksia, niin ei tunnu reilulta, että teet kaikkesi ja saat vastineeksi, kiitos mielenkiinnostasi työpaikkaa kohtaan, mutta et valitettavasti tullut valituksi. Ja näitä olen saanut pelkästään, ja sit iskee leikkuri ja vie pienestäkin korvauksesta suuren osan, en saa sitä mistään takaisin, ei kaikki saa toimeentulotukea. Silti laskut on maksettava ja yritettävä saada perheelle ruokaa pöytään, olen itse sitten syömättä.

Aktiivimalli on epäreilu ja alusta alkaen sen tarkoitus ei ole ollut aktivoida antaa ns porkkanaa, vaan risuja. Työnantaja on se, joka viimeisenä päättää, saako työn vai ei. Se työtön tekee hurjasti töitä sen eteen kun hakee, laittaa hakemuksia, pääsee haastatteluun ja sit tie nousee pystyyn, kun saat sen viestin tai soiton, et sorry et saanu työpaikkaa.

Itselle kelpais vaikka työkokeilupaikkakin, oikeutta 3 kk, mutta en ole onnistunut edes sitä saamaan, törmänny joka kerta siihen, että työnantaja ei halua työllistää sen vuoksi, kun ei hyväksy työttömän hyväksikäyttöä, 9 e/pv kun toiset saa kunnon palkan. Mut minä kelpuuttaisin, vaikka tuntuukin ikävältä, mutta olisi edes jotain."

Minna

"Tarvitsemme kaikki työkykyiset töihin, nimenomaan palkkatöihin! Aktiivimalli on kaikista keinoista, joita on tuotettu, huonoin tapa saada ihminen uitettua vakituiseen palkkatyöhön. Kikkailut, jotka jättävät keinotteluvaraa yrittäjille käyttää hyväkseen työttömien mukana kulkevaa tukirahaa, eivät vähennä työttömyyttä.

Esimerkkinä vain aktivointityöhönhakukurssitukset, joita varten on perustettu yrityksiä pelkästään tuottamaan voittoa firmalle. Työttömät on saatava suoraan työpaikkoihin normi työsuhteisiin koeajalla, jota ei voi jatkaa äärettömiin! Oppimaan, harjoittelemaan. Olisi oltava vain yksi tie työhön: yhteiskunnan tuottama ja ylläpitämä ammattikoulutus, harjoitteluaika, ja palkkatyö. Tai reilu oppisopimuskoulutus, ilman venkulointia. Muut hörh - ja terapeuttinen, aktivointi, kuntoutus, työllisyyskurssitus, työllisyystyöt ym. lopetettava. Korkeintaan sijaisuuksia, ja niissä taidon mukaan palkkaus. Kynnys työpaikoille olisi oltava matalampi, kyse on paljolti asenteista. Ikärasismi kukoistaa valitettavasti, samoin kuin muut ennakkoasenteet, jos henkilö on ollut työttömänä jonkin aikaa.

Tuuli-Anna

"Ei aktiivimalli keneltäkään vie rahaa. Se raha kun ei ole palkkaa tai ansiota, mitä voi viedä. Se on tukea, mitä aannetaan vähemmän, koska työtön ei ole osoittanut olevansa kiinnostusta työllistyä. Työttömyystuki on väliaikainen tuki joka on tarkoitettu työn etsintään. Kumma kun suuri osa työttömistä tuntuu pitävän sitä jonain perusoikeutena, mitä voi nostaa niin kauan kun huvittaa ilman mitään velvollisuuksia. Tälläkin palstalla itketään kun on oikein joutunut työllistämistoimien piiriin, vaikka on pitkäaikaistyötön nousukauden huipulla, kun työpaikkoja on tarjolla pilvin pimein. On se kyllä epäreilua, kun tuolleen häiritään joutenoloa."

J.F.

"Nyt on jotenkin selvitetty niitä menetyksiä, jotka osuvat työttömiin. Ainakin kerrotun perusteella ne tuntuvat epäoikeudenmukaisilta.

Olisikohan nyt jotenkin hyvä selvittää, mitä aktivoinnilla on saatu aikaan? Se on varmasti vaikeaa, mutta yrittää kannattaisi.

Sen jälkeen voisi päättää, mitä mallille tehdään. Joka tapauksessa ehtojen tulisi olla sellaiset, että kaikki halukkaat voisivat välttää leikaukset."

Kauno

"Aktiivimalli on kertakaikkiaan masentavinta, syrjivintä ja loukkaavinta, mitä yhteiskunta pystyy työnsä menettäneen päälle langettamaan. Eniten epäoikeudenmukaisuus koskettaa eläkeiän lähellä olevia, joita niin työnantajat kuin yhteiskuntakin syrjii, ikärasismi on täyttä vahvaa todellisuutta. Muissa maissa mm. Tanskassa on erityisjärjestelyjä, millä ikääntyvät saadaan pidettyä työelämässä kiinni, Suomessa heidät heitetään tunkiolle ja tuomitaan alhaiseen eläkkeeseen loppuiäkseen. Suurin osa työttömistä ei ole millään tavalla itse aiheuttanut työttömyyttään vaan yleisen talouselämän vaikeudet yhdessä mm. suurten ikäluokkien saa utettujen etujen, eläkkeiden, maksamisen jälkeen yritykset ja nykyisin myös esim.korkeakoulut ja oppilaitokset ovat joutuneet irtisanomaan huippuhenkilökuntaansa, kuulun itse heihin. Voin vakuuttaa, yli 55-vuotiaalle ei työtarjouksia ole, eikä varmasti saa paikkaa, jos joku nuorempi on myös hakijana!"

Petteri Petelius

"Aktiivimallin takia viime keväänä itseltä lähti joku kolmekymppiä/kk ja asia korjaantu syksyllä ku menin/jouduin työkokeiluun. Iso raha se kolmekymppiä ainakin mulle, sitte ku siitä joutu sinne työkokeiluun ja joutu hommaa bussikortin niin oli pakko lainata rahaa sukulaiselta, muuten olis joutunu kävelee sinne ja illalla pois sieltä. Mun mielestä se kulukorvaus pitäis tulla etukäteen että pääsee sinne tyhmään työkokeiluun eikä joudu just vaikka lainaa rahaa et on mahkui mennä sinne."

L.Ahti

"Onko te-keskus tarjonnut teille joitakin mahdollisuuksia aktiivisuusehtojen täyttämiseen?"

Hanna Myyrä, ESS

Te-keskus ei ole tarjonnut mitään. Olen yli 60 v ja minulle on sanottu, että iäkkäille ei löydy mitään ei työtä eikä koulutusta. Olen tällä hetkellä ansiosidonnaisten lisäpäivillä eli eläkeputkessa, mutta myös minulta leikattiin.

Koulutukset on suunnattu nuoremmille. Ymmärrän kyllä, että nuorempia pitää kouluttaa ja työllistää ja me iäkkäät jotka olemme eläkkeelle jäämässä niin meille ei järjestetä koulutusta, mutta myös meidät pitäisi jättää aktiivimallin ulkopuolelle. Aktiivimalli on ainakin iäkkäille pelkkä leikkuri, koska mitään ei ole tarjolla eikä mihinkään enään huolita.

pedro

Lue keskiviikkona julkaistavasta jutusta, millaisia kokemuksia lahtelaisella työttömällä Sari Somerpurolla on aktiivimallista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Lahden seudulla syttyi useita maastopaloja, syynä tavarajunan vialliset jarrut - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.