Seitsemän lahtelaisvaltuutettua valittaa KymiRing-päätöksestä – perusteluina toimivallan ylitys ja esteellisyysepäily

Pertti Arvaja, Seppo Koskinen, Kristiina Joensuu, Seppo Korhonen ja Ilkka Tiihonen vastustavat Lahden osakkuutta Iitin KymiRingissä. Heidän lisäkseen valituksen takana ovat Kalle Aaltonen, Pekka Airamo ja Martti Mäkelä.

Vili Uuskallio

Lahdessa on tehty valitus kaupungin päätöksestä lähteä Iitin KymiRing-moottoriradan osakkaaksi. Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen jätetyn valituksen on allekirjoittanut seitsemän kaupungin luottamushenkilöä ja yksi muu kaupunkilainen.

Valtuusto päätti pari viikkoa sitten äänestyksen jälkeen, että kaupunki tekee KymiRingiin 2 miljoonan euron pääomasijoituksen. Osakkuuden myötä Lahti Events saa oikeuden toimia pääasiallisena tapahtumatuottajana radalla, jolla on tarkoitus ajaa muun muassa ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kisoja.

"Jääviysjuttu tulkinnanvarainen"

Valittajien mielestä riskisijoitusten tekeminen ja naapurimaakunnan yritystoiminnan tukeminen eivät kuulu kaupungin toimialaan. Valittajat pitävät myös tarpeellisena, että KymiRing-päätökseen mahdollisesti liittyvät esteellisyyskysymykset arvioidaan.

Pääomalaina myönnettiin tapahtumayhtiö KOKO Lahdelle, jonka tytäryhtiö Lahti Evens on. Valtuutetuista Jari Salonen (kok.), Tapani Ripatti (sd.), Lasse Koskinen (ps.) ja Helena Salakka (kok.) ovat mukana KOKO Lahden hallituksessa. Kaupungin mukaan nelikko sai osallistua päätöksentekoon.

– Hallituksen jäsenet ottivat osaa kokoukseen ja vaikuttivat aktiivisesti. Jääviysjuttu on tulkinnanvarainen. Haemme myös päätöksen asettamista toimeenpanokieltoon, valittajia edustava kaupunginvaltuutettu Seppo Korhonen (vas.) toteaa.

Iitin KymiRingillä on tarkoitus ajaa muun muassa ratamoottoripyöräilyn MotoGP-kisoja. Arkkitehdit Sankari

Valittajat katsovat, että tekemällä pääomasijoituksen yhtiön kautta Lahti pyrkii kiertämään kuntalakia ja korkeimman hallinto-oikeuden kielteisiä ennakkopäätöksiä.

Korhosen lisäksi KymiRing-valituksen takana ovat valtuutetuista Kalle Aaltonen (Pro Lahti), Pekka Airamo (kd.), Pertti Arvaja (kd.) ja Kristiina Joensuu (kok.) sekä varavaltuutetut Seppo Koskinen (sd.) ja Martti Mäkelä (ps.).

KymiRingin radan on määrä olla valmis elokuussa, jolloin sillä ajetaan ensimmäiset moottoripyörien MotoGP-testiajot. Tapahtumatuotannosta vastaa Lahti Events.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.