Enemmistö sallisi avioliitot kaikille

Sari Vanninen 

Kaksi kolmesta (64 prosenttia) Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneista eurovaaliehdokkaista on sitä mieltä, että samaa sukupuolta olevien pariskuntien avioitumismahdollisuus pitäisi sallia kaikissa EU-maissa. Vajaa kolmannes (29 prosenttia) on eri mieltä vaalikoneväitteen kanssa. Vajaa kymmenes ei ota kantaa.

Samaa sukupuolta olevien avioliitoista päättäminen ei tosin kuulu EU:n toimivaltaan, vaan jokainen jäsenmaa päättää asiasta itse.

Kaikkein sallivimmin samaa sukupuolta olevien avioitumismahdollisuuteen suhtautuvat feministisen puolueen, piraattipuolueen, vihreiden, vasemmistoliiton, SKP:n, SDP:n ja RKP:n ehdokkaat. Pienpuolueilla on vain muutamia vastaajia.

– Kysymys on kansallisessa toimivallassa, mutta koska vain osassa EU-maista on tasa-arvoinen avioliitto, ihmisten oikeudet esimerkiksi liikuttaessa maasta toiseen poikkeavat toisistaan. Oletan, että tuomioistuimet tuottavat jatkossa ratkaisuja, jotka rajat ylittävissä tilanteissa poistavat tämänkaltaista syrjintää. Tämä kannustaisi EU-maita etenemään tasa-arvoisessa avioliitossa, sanoo europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Useat näkevät asian ihmisoikeus- ja tasa-arvokysymyksenä.

– Kyse on tasa-arvosta, avioliitto-oikeuden tulisi koskea myös samaan sukupuolta olevia pareja, sanoo kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Myös kokoomuksen ehdokkaista valtaosa tukee samaa sukupuolta olevien avioliittoja kaikissa EU-maissa.

– Jokainen maa päättää itse. Rekisteröity parisuhde hyväksyttävä vaihtoehto, huomauttaa kuitenkin eri meiltä oleva Kimmo Sasi.

Keskustan ehdokkaat väite jakaa kolmeen leiriin: yksi kolmannes sallisi, toinen ei sallisi ja kolmas ei ota kantaa.

Paavo Väyrysen perustaman Seitsemän tähden liikkeen ehdokkaista puolet kannattaa ja puolet vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Väyrynen on itse täysin eri mieltä väitteen kanssa.

– Tämän asian tulee kuulua kansallisen päätösvallan piiriin.

Nihkeimmin samaa sukupuolta olevien avioliittoihin suhtautuvat kristillisdemokraattien, kansalaispuolueen, sinisen tulevaisuuden ja perussuomalaisten vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat.

– En kannata. Sekaantumista jäsenmaiden lainsäädäntöön. Jokainen maa päättäköön itse, sanoo Arto Luukkanen (ps.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 6. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 7. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 8. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 9. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 10. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 11. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 12. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 15. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.