Vaikea tinnitus on johtanut jopa itsemurhiin

Kuulosuojaimet ovat olennainen asia tinnituksen välttelyssä. Jos on pakko olla melussa, käytä niitä. Leena Liukkonen

Kirsi Hiekkala

Noin 10-20 prosenttia ihmisistä potee tinnitusta. Kaksi prosenttia väestöstä kärsii vaikea-asteisesta tinnituksesta, joka tekee jokapäiväisestä elämästä helvetin.

- Tinnitus ja ahdistus muodostavat ringin, joka ruokkii itse itseään. Ihminen ei pysty lepäämään. Tiedän tapauksia, joissa itsemurhan ainakin yhtenä syynä on ollut jatkuvasti piinaava tinnitus, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Marja Estola.

Osalla tinnituksen oireisiin voi liittyä myös se, että muut äänet, esimerkiksi toisen ihmisen puhe, muuttuvat epämiellyttäväksi. Silloin tinnituksen haitta-aste on jo huomattava, koska se rajoittaa voimakkaasti sosiaalista elämää.

- Tinnitus ei välttämättä liity kuuloon, mutta se saattaa sotkea kuuloa. Aikuisväestöstä riskiryhmässä ovat muun muassa melu- tai metallityötä tekevät, ampumaharrastajat ja muusikot. Nykykäsitys tinnituksen syistä on se, että tinnitus tulee aivoista. Aivotasolla tiedetään, että tinnitus näkyy tietyllä tuma-alueella. Esimerkiksi korvan rakenteesta ei ole löydetty eroja.

Mikäli tinnitus alkaa päähän kohdistuneen iskun seurauksena, on tärkeää, että tinnitusta hoidetaan heti eikä vasta kuukausien kuluttua. Hoito ylipainehapella pitäisi aloittaa muutaman päivän tai viimeistään parin viikon kuluessa, jotta pysyvät haitat pystyttäisiin estämään.

- Ylipainehappi pitää kituvat solut hengissä, ja ne toipuvat tapaturmasta eivätkä kuole. Näin kuulovamman aste pienenee, kun aivot eivät ryhdy tuottamaan ylimääräistä ääntä, eli tinnitusta, puuttuvalle kuuloalueelle.

Estola on saanut oman tinnituksensa kuriin hyvälaatuisen asentohuimauksen hoitoon käytettävällä liikesarjalla, jota hän tekee muutaman kerran viikossa.

Tinnituksen hoitoon käytetään erilaisia menetelmiä. Tavallisimpia ovat muun muassa erilaiset vastaäänet, eli maskerit ja noiserit, sekä taustamusiikin kuuntelu kuulokkeilla tai radiosta. Vastaäänihoitoa pitää käyttää puolitoista vuotta yhtäjaksoisesti, koska sen teho perustuu siihen, että aivot koulutetaan sulkemaan tieto pois pään äänestä.

Jos kuulo on heikentynyt, voidaan tinnituksen hoitoon käyttää myös kuulolaitetta. Kuulolaite voimistaa oikeita ääniä, joten tinnituksen aiheuttama häiriö ei kuulu niin voimakkaana, vaan jää ympäristömelun taakse.

Lähde: Keskisuomalainen

Aiheeseen liittyvää

  1. Meluisa musiikki uhkaa nuorten kuuloa
    19.5.2015 10:00

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut