Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Näitä asioita EK:n Häkämies pitää hyvänä hallitusohjelmassa, koulutuksen säästöt huolestuttavat

Elinkeinoelämän keskusliitos toimitusjohtaja, Hollolassa asuva Jyri Häkämies kuvailee keskiviikkona julkistetun hallitusohjelman linjauksia pääosin odotetuiksi.

- Iso linja oli etukäteen odotettavissa, koska tiedossa on velkaantumisen katkaisun tavoitteleminen ja se edellyttää säästöjä. Nyt vaikeat mutta väistämättömät säästöt konkretisoituivat.

Häkämiehen mukaan säästöt kohdistuvat kaikkiin suomalaisiin, ja vapaamatkustajia on vaikea löytää.

- Koulutuksessa indeksien jäädyttäminen kohdistuu isoon joukkoon ihmisiä. Se on väistämätöntä mutta talouden kuntoon laittamista.

Hallitusohjelmassa on Häkämiehen mukaan selviä valintoja kasvun suuntaan.

- Työllisyysasteen nousu 72 prosenttiin on kova tavoite, mutta mukana on myös paljon linjauksia jotka tuota tavoitetta tukevat.

Hän pitää hyvänä esimerkiksi infrahankkeisiin eli varsinkin teiden peruskunnossapitoon suunnattua 600 miljoonaa, vaikka se ei riitäkään kuromaan kiinni tieverkon korjausvelkaa.

- Edeltäjään verrattuna mennään kuitenkin oikeaan suuntaan.

Häkämies kiittelee myös linjauksia sääntelyn purkamisesta ja lupahallinnon sujuvoittamisesta. Hallitus aikoo muun muassa vapauttaa aukioloaikoja nykyisestä sääntelystä.

- Kaupan puolella tämä on varmasti tärkeä asia, uskomme, että se luo uusia työpaikkoja.

Kaikki hallitusohjelmassa ei ole elinkeinoelämän kannalta myönteistä. Häkämies mainitsee esimerkiksi innovaatiorahoituksen leikkaukset. Myös koulutuksesta tehtävät säästöt huolestuttavat.

- Yliopistojen ja toisen asteen osalta tulee olemaan vaativa paikka toteuttaa säästöt siten, että osaamisesta pystytään pitämään huolta ja nuoret valmistuisivat nopeammin ammattiin. Hyvää on yliopistoihin tuleva kolmas lukukausi.

Yhteiskuntasopimusta Häkämies kuvailee elinkeinoelämän kannalta äärimmäisen tärkeäksi ja välttämättömäksi.

- Olemme jääneet Saksasta ja Ruotsista jälkeen kilpailukyvyssä, ja sen korjaaminen edellyttää toimia.

- EK:ssa suhtaudutaan ehdotukseen positiivisesti, toteutuessaan se kääntäisi taloutta ja työllisyyttä kasvuun. Sopimus kertoo työmarkkinajärjestöjen isosta roolista.

- Myös se, että yhteiskuntasopimuksella voitaisiin estää 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ovat sen kaltainen esitys, että kaikkien osapuolten on syytä suhtautua siihen vakavasti ja rakentavasti, Häkämies sanoo.

Häkämies nostaa hallitusohjelman hyviksi asioiksi vielä digitalisaation ja kiertotalouden edistämisen. Hallitusohjelmassa tavoitellaan koulujen digitalisaation edistämistä.

- Kiertotalouden edistämisellä vastataan tulevaan raaka-ainepulaan, kun tuote elinkaarensa päässä ei menekään jätteeksi vaan pystytään valmistamaan uudelleen kestävällä tavalla.