Lahden teemavuosi pyörähti virallisesti käyntiin – ESS poimi tähän juttuun parhaat palat avajaisseremoniasta

Ympäristöpääkaupunkivuoden avajaispäivänä Pikku-Vesijärven puistoon aukeaa ääni- ja valoteos Elämysten polku. Teosta on pystytetty tiistaista lähtien lumimyräkässä ja paukkupakkasissa. Elämyspolku on avoinna 24. tammikuuta saakka. Sami Lettojärvi

Sohvi Auvinen

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden teemavuoden avajaisia juhlittiin perjantaina. Etelä-Suomen Sanomat seurasi juhlallisuuksia suorana ja poimi tilaisuudesta tärkeimmät asiat tähän juttuun.

Koronarajoitusten vuoksi avajaisseremonia järjestettiin kokonaan virtuaalisesti. Jälkitallenteen seremoniasta voi katsoa täältä.

Vihreä Lahti sytyttää revontulet taivaalle – ympäristöpääkaupunkivuoden Elämysten puisto -teosta rakennettiin tuiskussa ja pakkasessa ja nyt siihen pääsee tutustumaan

Avajaisissa Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys siirtyi virallisesti viime vuoden ympäristöpääkaupunki Lissabonilta Lahdelle. Nimityksen luovutti Lissabonin pormestari Fernando Medina.

Seremoniassa puheenvuoron pitivät myös muun muassa ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Opiskelijan puheenvuoron piti lukiolainen Oskari Päätalo. Avajaisissa olivat läsnä myös Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja Sitran johtaja Mari Pantsar. Artistivieraana kuultiin lahtelaisartisti Behm. Tilaisuuden juonsi toimittaja Ripsa Koskinen-Papunen.

Parhaat palat:

Tilaisuus käynnistyy esittelyvideolla Lahdesta. Seremonian avaa juontaja Ripsa Koskinen-Papunen Lahden Sibeliustalosta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun ympäristöpääkaupunkivuoden avajaiset vietetään täysin virtuaalisesti.

Avajaispuheenvuoron pitää tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Hän onnittelee puheenvuorossaan Lahden kaupunkia ja asukkaita palkinnosta. Hänen mukaansa Lahden työ ympäristön puolesta on ollut inspiroivaa. "Lahti johtaa nyt tietä, ja toivon, että se inspiroi myös muita", Niinistö lisää. Niinistö kiittää Lahtea työstään yhteisen ympäristön hyväksi: hän kiittää erityisesti Lahden asukkaita työstään ympäristön eteen ja ympäristöystävällisten valintojen tekemistä arjessaan.

Lahti on 12. kaupunki, joka on nimetty Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Se on myös pohjoisin, itäisin ja pienin tittelin voittanut kaupunki, kertoo Koskinen-Papunen.

Seuraavan puheenvuoron pitää ympäristökomissaari Virginijus Sinkevičius. Myös hän painottaa asukkaiden panosta Lahden ympäristötyössä. Hän mainitsee myös Lahden kunnianhimoisen tavoitteen hiilineutraaliudesta vuoteen 2025 mennessä. Hänen mukaansa Lahti on esimerkkinä muulle Euroopalle, että Euroopan vihreän kehityksen ohjelma on tie vihreämmälle tulevaisuudelle.

Seuraavan puheenvuoron pitävät yhdessä Sitran johtaja Mari Pantsar ja lahtelainen lukiolainen Oskari Päätalo. He keskustelevat nuorten roolista ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Pantsarin mukaan YK:n seuraava ilmastokokous Glasgowssa marraskuussa on paikka, jossa päätöksiä on pakko tehdä: "Kyllä ilmastokriisin pysäyttävällä työllä on veretseisauttava kiire."

Pantsarin mukaan valtiot eivät ole pystyneet tekemään tarpeeksi, ja hänen mukaansa onkin hienoa, että kaupungit, kuten Lahti, ovat nousseet esille ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Päätalon mukaan on hienoa nähdä, miten paljon Lahti on muuta Eurooppaa edellä esimerkiksi kierrätyksessä. Pantsar nostaa esille myös vuosikymmenien työn Vesijärven puhdistamisen hyväksi. "On hienoa, että Lahdessa on ymmärretty ajoissa pelastaa Vesijärvi. Toivon, että tämä ajatusmalli voitaisiin peilata myös muihin ympäristötekoihin", lisää Päätalo.

Pantsarin mukaan ympäristöpääkaupunkivuosi on Lahdelle hieno mahdollisuus tuoda muille Euroopan valtioille näkyväksi, mitä kaikkea kaupungissa on tehty. "Mutta lupaukset pitää myös lunastaa, esimerkiksi olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä", lisää Pantsar. Päätalo toivoo, että kaupunki lähtee tekemään konkreettisia tekoja ja antaa esimerkkiä, mitä kaupungitkin voivat tehdä: "Toivottavasti kokonaisuus ei jää vain brändikuvan kiillottamiseksi." Pantsarin mukaan on hienoa, että nuoret pitävät esillä sitä, että valtioiden on tehtävä enemmän ilmastonmuutoksen estämiseksi. "Nuoria on kuunneltava ja tuotava heitä pöytiin, joissa päätöksiä tehdään", Pantsar lisää.

Pantsarin ja Päätalon keskustelun jälkeen nähdään lahtelaisen artistin Behmin esitys. Hän esittää läpimurtohittinsä Hei rakas, joka valittiin viime vuonna myös vuoden biisiksi.

Seuraavaksi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen keskustelee videoyhteydellä Lissabonin pormestarin Fernando Medinan kanssa. Lissabon oli Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2020. Koronaviruspandemia iski juuri Lissabonin teemavuoden aikana, mutta ei pysäyttänyt kaupungin lupauksia ja suunnitelmia, vaikka yleisötapahtumat jäivätkin pois. Se esimerkiksi kehitti edelleen kaupungin julkista liikennettä.

Medinan mukaan Lissabon oli erittäin ylpeä ympäristöpääkaupunkitittelistä, koronavuodenkin keskellä. Ympäristöagenda oli asia, josta monet asukkaat olivat aiempaa tietoisempia. Ympäristövuoden jälkeen Medina toivoo, että Lissabonissa kehitetään edelleen ympäristöstrategiaa ja että kaupunki jatkaa samalla kehityksen tiellä. Medina painottaa, että Lahti tulee toimimaan hyvänä esimerkkinä muille, erityisesti nyt, kun paine ilmastonmuutoksen vastaisien toimien kehittämiseen kasvaa hetki hetkeltä. Medina luovuttaa nimityksen Euroopan ympäristöpääkaupungista Lahdelle.

Seuraavaksi ympäristöpääkaupunkivuosi julistetaan virallisesti avatuksi avaamalla vihreä kirja. Tämä on symbolinen ele teemavuoden alkamiselle.

Koskinen-Papunen haastattelee seuraavaksi Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosta. Lahdesta tuli Timosen mukaan ympäristöpääkaupunki pitkäjänteisellä työllä: esimerkkeinä henkilökohtainen päästökauppa, kivihiilestä luopuminen energian tuotannossa, tavoite olla hiilineutraali vuonna 2025. Timosen mukaan teot ratkaisevat, eivät puheet: "Lahti on tekojen kaupunki, täällä tehdään ja katsotaan mitä tulee." Lahti voi olla suuri eurooppalainen ja miksei globaalikin esimerkki: Jos Lahtikin pystyy tähän, niin mikseivät muutkin kaupungit.

Lahden Renkomäen koulun oppilaat ovat sanoittaneet ja säveltäneet kappaleen "Kilpikonna jääkaapissa", jonka ensiesitys päättää avajaisseremonian.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut