Sinikka Nopola jätti pysyvän jäljen suomen kieleen

Keskiviikkona kuollut kirjailija herkutteli erityisesti hämäläisyyksillä.

Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen. Kuvassa Nopola Risto Räppääjä ja pullistelija -elokuvan mediatilaisuudessa Helsingissä helmikuussa 2019. Mesut Turan / Lehtikuva
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Kirjailija Sinikka Nopola kuoli vaikeaan sairauteen keskiviikkona Helsingissä. Kustantaja Tammi vahvisti tiedon Nopolan kuolemasta torstaina. Nopola oli kuollessaan 67-vuotias, syntynyt Helsingissä 26. marraskuuta 1953.

Nopola tuli tunnetuksi etenkin rakastettuna lastenkirjailijana. Hän loi yhdessä kaksi vuotta nuoremman siskonsa Tiina Nopolan kanssa esimerkiksi supersuositut Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat sekä Risto Räppääjä -sarjan.

– Tulemme kaikki Tammessa ja WSOY:llä kaipaamaan Sinikka Nopolan uskomatonta mielikuvitusta, nopeaa älyä, sinnikkyyttä ja lämmintä sydäntä. Läheisten lisäksi Sinikkaa jäävät kaipaamaan kaikki me, jotka olemme rakastaneet hänen teoksiaan, Tammi luonnehti tiedotteessaan.

Kirjailija Sinikka Nopola on kuollut – "Yksi suomalaisen kirjallisuuden suurimpia humoristeja"

Sinikka Nopola muisteli Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa lokakuussa 2014, että hänen lastenkirjailijanuransa lähti käyntiin 1980-luvun lopulla helsinkiläisestä yökerhosta. Siellä eräs kustannustoimittaja ehdotti Nopolalle, että hänen pitäisi kirjoittaa lastenkirja. Sitä ennen hän oli yrittänyt uraa journalistina Helsingin Sanomissa, omien sanojensa mukaan huonolla menestyksellä.

Koska Nopola ei tiennyt lapsista tuon taivaallista, hän päätti pyytää apua siskoltaan Tiinalta, joka työskenteli lastentarhanopettajana. Vuonna 1989 ilmestyneen Heinähattu ja Vilttitossu -kirjan piti jäädä ainoaksi lajissaan, mutta toisin kävi. Nopolan elämätyö tuli käsittämään yhteensä yli 80 kirjaa sekä lukuisia näytelmiä ja elokuvakäsikirjoituksia.

– Tiina oli Vilttitossu vielä 20-vuotiaana. Hän meni diskoon, ja minä luin kotona Saima Harmajaa, Sinikka Nopola kertoi.

Nopolan sisarukset työstivät lastenkirjoja usein keskustelemalla keskenään. Siksi kirjoissa on paljon dialogia.

– Ensimmäisessä kirjassa on kaksi lausetta kuvailua, ja niitäkin kehiteltiin useampi tunti, Sinikka Nopola muisteli vuonna 2014.

Nopola asui lapsuutensa ja nuoruutensa Tampereella ja kirjoitti suuren osan tuotannostaan mökillään Vesilahden Narvassa. Hänen esikoisteoksensa oli vuonna 1987 ilmestynyt novellikokoelma Teepussit. Se oli jo täynnä ihmisten välisiä arkisia mutta absurdeja kohtaamisia. Siitä oli myöhemmin tuleva Nopolan tavaramerkki kirjallisuudessa.

Nopola herkutteli erityisesti hämäläisellä kielellä ja luonteenlaadulla, mistä esimerkkinä ovat vaikkapa tarinat Eilasta ja Rampesta. Pariskunnan edesottamuksia on seurattu kirjoissa, elokuvissa ja teatterissa.

Nopola huomioitiin uransa aikana useilla palkinnoilla. Vielä parempi palkinto kuitenkin lienee se, että hän loi suomen kieleen lentäviä lauseita, joiden merkitys on irronnut alkuperäisestä yhteydestään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut