Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina on nyt virallisesti avattu - jos et ehtinyt katsoa avajaisseremoniaa suorana, voit katsoa sen tämän jutun kautta jälkitallenteena

Ympäristöpääkaupunkivuoden avajaisseremoniassa äänessä olivat niin tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Lissabonin pormestari kuin suosittu artisti Behm.

Vesiurut eivät nyt ole käytössä, mutta Pikku-Vesijärven puistoon avautuu uudenlainen elämyspuisto. ESS / Arkisto
Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahden teemavuoden avajaistilaisuus järjestettiin perjantaina, koronarajoitteiden vuoksi vain verkossa. Avajaistilaisuudessa Euroopan ympäristöpääkaupunki -nimitys siirtyi virallisesti Lahdelle. Nimityksen luovutti vuoden 2020 ympäristöpääkaupungin Lissabonin pormestari Fernando Medina. Avajaisseremoniassa kuultiin muun muassa puheenvuorot ympäristökomissaarilta Virginijus Sinkevičiukselta ja Suomen tasavallan presidentiltä Sauli Niinistöltä. Viihteellisempää sisältöä lähetyksessä tarjoili suosittu artisti Behm.

Avajaisseremonian voit katsoa jälkitallenteena tästä:

Kokosimme myös tilaisuuden parhaita paloja tähän juttuun.

Vihreä Lahti sytyttää revontulet taivaalle – ympäristöpääkaupunkivuoden Elämysten puisto -teosta rakennettiin tuiskussa ja pakkasessa ja nyt siihen pääsee tutustumaan

Illalla avataan Pikku-Vesijärven puiston ääni- ja valotaideteos Elämysten puisto. Koko perheelle tarkoitettu teos on yhdistelmä valoa, musiikkia ja luonnon äänimaisemia.

Teos on auki kymmenen päivää 15.–24. tammikuuta hämärän aikaan.

Puistoon on vapaa pääsy, mutta iltaisin sinne pääsee kulkemaan vain tietystä aloituspisteistä ja reitin voi kiertää vain yhteen suuntaan. Kiertämistä suositellaan oman perheen tai muun lähipiirin kanssa.

– Puolen tunnin teos pyörii taukoamatta koko illan ajan, tapahtumajärjestäjä Erika Poikolainen kertoo.

Marko Häkkinen vastaa teoksen audiovisuaalisesta suunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta ja toimii taiteellisena tuottajana koko projektissa. Martta Valkeus soittaa selloa ja laulaa ja Emilia Takayama vastaa musiikkituotannoista ja musiikillisesta maailmasta.

Lisäksi viereisen Lanupuiston veistokset ja Lahden tärkeitä maamerkkejä valaistaan ympäri kaupunkia.

Ympäristöpääkaupunki säästää energiaa omissa tiloissaan. Lahden kaupunki

Avajaisviikon ravintolakampanja näkyy keskustan ravintoloissa, jotka ovat etsineet listaltaan yhden mahdollisimman ympäristöystävällisen ruokalajin. Ravintolat löytää ikkunatarrojen perusteella ja visitlahti.fi/greencapital-sivulta.

– Annokset on nostettu esiin ravintoloiden normaalilta listalta, ja avajaisten aikana halutaan tuoda esille miten herkullisia ja monipuolisia ne voivat olla. Niissä suositaan ainakin kasviksia, kalaa ja mahdollisimman lähellä tuotettuja raaka-aineita, Poikolainen kertoo.

Ympäristöpääkaupungin avajaisviikolla on useita muitakin virtuaalitapahtumia. Torstaina 14. tammikuuta Sinfonia Lahden ohjelmistossa järjestettiin vesiteemainen konsertti. Yleisötapahtumana alun perin Sibeliustalossa järjestettäväksi tarkoitettu konsertti on jouduttu perumaan koronarajoitteiden vuoksi, mutta Sinfonia Lahti tutkii mahdollisuutta järjestää konsertti verkossa.

Virtuaalisesti järjestetään kansainvälinen seminaari, joka pohtii kestävää matkailua 18. tammikuuta. Samalla viikolla pohditaan moottoriurheilun vihreyttä ja suurtapahtumien ekologisuutta.

Avajaisviikkoon osallistuu myös Lahden seudun liikenne, joka tarjoaa avajaisviikon ajan mobiilipun alennettuun hintaan.

Avajaisviikko huipentuu perinteiseen talviurheilutapahtumaan, kun Salpausselän kisat järjestetään 22.–24. tammikuuta – tosin näillä näkymin ilman paikalla olevaa yleisöä koronarajoitteiden takia.

Kasvihuonekaasujen päästöt kutistuvat. Lahden kaupunki

Euroopan ympäristö­pääkaupunki (European Green Capital Award, EGCA) on Euroopan komission järjestämä kilpailu. Nimitys jaetaan vuosittain kaupungille, joka on ympäristö­toiminnan edelläkävijä sekä kehittää innovatiivisia ratkaisuja ympäristö­haasteisiin.

Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2025 ja jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä.

Lahtea ennen tunnustuksen on saanut 11 eurooppalaista kaupunkia. Vuonna 2020 nimityksestä nautti Lissabon, ensi vuonna Grenoble.

Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2025 ja jätteetön kiertotalouskaupunki vuoteen 2050 mennessä.

Samalla kaupunki haluaa suojella luontoa ja arvokkaita pinta- ja pohjavesialueita, kannustaa kestävään liikkumiseen: kävelyyn, pyöräilyyn, joukkoliikenteeseen tai vaikka hiihtoon.

Ympäristöpääkaupunkivuoteen osallistuvat Lahden kaupungin lisäksi naapurikunnat, Sitra, Hämeen kauppakamari, Suomen Kuntaliitto, Päijät-Hämeen liitto ja joukko yrityksiä.

Asukkaille on varattu tapahtumarahaa omien tilaisuuksien järjestämiseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut