ESS:n lukijoilta ei juuri löydy ymmärrystä Lahden kaupungin taloudenpidolle ja kiinteistöjärjestelyille – näin lukijat kommentoivat kuntatoimittaja Vili Uuskallion näkökulmaa

Kaupunginsairaala on yksi kohteista, kun Lahden kaupunki miettii tulevia kiinteistöjärjestelyitä. Sami Kuusivirta

Sohvi Auvinen

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Vili Uuskallio käsitteli maanantaina näkökulmassaan Lahden kaupungin taloutta ja tilannetta, jossa kaupungin Lahti Energialta saatavat osinkotulot tyreihtyisivät mahdollisesti pariksi vuodeksi kokonaan. Miten Lahti tässä tilanteessa täyttäisi noin 30 miljoonan euron suuruisen aukon?

Uuskallio mainitsee näkökulmassaan Paavolan kampuksen myynnin ja kysyi kaupungin konsernipalvelujohtajalta Mika Mäkiseltä, voisiko vastaavanlainen järjestely tulla kyseeseen esimerkiksi Lahden kaupunginsairaalan kohdalla.

Keräsimme tähän juttuun lukijoiden kommentteja Lahden kaupungin kiinteistöjen myynnistä ja taloudenpidosta sekä Lahti Energian tilasta.

"Jos Lahti-Energialta jäädään saamatta bonuksia ja siten joudutaan nostamaan veroja, miksi ei kilpailutettu Lahden-Ateria palveluita syksyllä, koulujen ruokalistat on niin köykäsen tuntuisia,että noilla eväillä varmaan saataisiin halvemmallakin, tuntuu kummalliselta ollaan myymässä Kaupunginsairaala ja muutakin kaupungin omaisuutta, sitten maksetaan kallista vuokraa, entä sitten kun vuokra-aika loppuu,ostetaanko takaisin ja millä hinnalla..."

"Onko käynyt niin että sähkön ylisuurilla siirtohinnoilla maksatetaan myös näitä huonosti toteutettuja lämpövoimaloita? Ilmeisesti nämä kolme voimalaa ovat vielä maksamatta kun velkaa oli lähes 500 miljoonaa euroa. Mihin ihmeessä on käytetty nämä kymmeniä vuosia joka kuukausi kerättävät sähkön siirto ja kaukolämpömaksut?"

"Sibeliustalosta ja teatterista saa sievoisen potin. Nyt ei ennen vaaleja voi köyhäillä."

"Voi luoja näitä virkamies Mäkisiä ja kaupungin päättäjiä! Ensin saadaan kerralla rahat ja sitten maksetaan jotain jättimäistä vuokraa kuten nyt näissä jo olemassa olevissa vuokrasopimuksissa on käynyt ilmi. Sahanpurua on päässä kaupungin johdolla kun näitä saamarin Liisuja ja kaupungintalon pihan kattamisia edelleen suunnitellaan. Tässä taloudellisessa tilanteessa pitäisi käyttää JÄRKEÄ! Näyttää kyllä ettei sitä ole"

Koronavuosi oli Lahdessa täynnä poliittisia jännitteitä, ESS kokosi yhteen paikalliset käänteet

"ESS:n pääkirjoitus 17.10.2016 kertoi, miten ”kaupunki rakentaa nyt ikään kuin kiinteistösijoittajan ominaisuudessa uusia tiloja, joihin hyvinvointiyhtymän odotetaan asettuvan vuokralaiseksi niiden valmistuttua” ja jatkoi, miten ”periaatteessa kuviossa on riskinä, että hanke osoittautuu massiiviseksi hukkainvestoinniksi tilanteessa, jossa hyvinvointiyhtymä ei tulevaisuudessa pidäkään sitä enää tarpeellisena omiin tarkoitusperiinsä”. Kun nyt tämä vuosien takainen 50 miljoonan virheinvestointi on tulossa maksuun, niin kaupunki yrittää pelastaa edes jotain menneestä virheestään myymällä kiinteistö sijoittajille eivätkä sijoittajat tässä miljoonapelissä yleensä häviä."

"Ilmainen vinkvink Mäkiselle ja nykyvaltuustolle, myydään tuo umpisekava Liisu-kehä sijoittajille. Kaupungintalon voisi laittaa mukaan kaupanpäällisinä. Lahtelainen veronmaksaja säästyy kunnalllisveron korottamisilta! Kiitos."

"Eikö kaupungintalo kannattaisi myydä?"

"Lahtelainen sähkönkuluttaja on halutessaan saanut energiansa vuosittain 20-30% halvemmalla muualta kuin omasta energiayhtiöstään. Koska kuntaveroprosentti on haluttu pitää alhaisen näköisenä, on energiayhtiön tehtäväksi langetettu korkeiden/kilpailukyvyttömien hintojen tie! Tämä yhtälö on toiminut tasan niin kauan kuin emme ole viitsineet kysyä kilpailevia tarjouksia energiastamme. Ylikorkeiden hintojen myötä on sitten pystytty maksamaan kaupungille 15-20 miljoonan osinkoja."

"Nyt pitää laittaa kaikki turhat hankkeet kuten liisu ja kaupungintalon sisäpihan kattaminen ym... jäihin ettei tarvi ruveta myynti hommiin eikä veron korotuksiin."

"Lisää vaan älypyöräteitä ja kalliita museoita, jota kaupunginjohtaja haikailee. Ja talous on kuralla. Mitä mahtaa herrojen päässä liikkua? LADin vuokrasopimussotku pitäisi tutkia uudelleen."

"Kannattaako kaupungin myydä kaupunginsairaala kun PHHYKY maksaa tiloista vuokraa 50 miljoonaa euroa vuodessa? Fimlab lähti sieltä juuri tänään Duoon Aleksi 24:ään, kun vuokrat ovat niin kalliit? Eihän lypsävää lehmää kannata laittaa teuraaksi?"

"Tottakai myyntiin, sitten vuokrataan takaisin, mieluummin muutaman jälleenvuokrauksen kautta Attendomallin mukaisesti. näin se raha liikkuu ja käy pyydyksiin."

"Kannattaa myydä. Toiminta siirtyy SOTE:lle parin vuoden päästä jokatapauksessa."

"Että semmoista taloudenpitoa. Tiedetään etukäteen tulojen pieneneminen ja silti ajetaan uusia rahaa syöviä hankkeita eteenpäin. Ja kun ei rahat riitä, myydään omaisuutta. Pääasia on, että kulissit pysyvät pystyssä. Alan olla melkoisen varma, että päättäjämme eivät omaa edes talousasioiden hoitamisen alkeita. "

"Näin lyhytnäköistä talouspolitiikkaa voi harjoittaa ainoastaan vasemmistopuolueet. Uskomatonta että turhuuksiin tuhlattujen veroeurojen jättämä budjettityhjiö, yritetään paikata tilapäisesti hätäpäissään kaupungin omaisuuksia myymällä."

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen mielestä ympäristöpääkaupunkivuosi tulee poikkeuksellisen osuvaan aikaan

"Onko lahtelaisen ihmisen edun mukaista. Myydä kuntalaisten omaisuutta ulkomaalaisille kasvottomille sijoittajille, sijoittajille, jotka käyttävät varansa muuhun kuin lahtelaisen tai suomalaisen hyvinvoinnin rakentamiseen."

"Liisu, liisu, liisu, älypyörätie, hullujen hommia. Jospa ne rahat käytettäisiin tarpeellisiin kohteisiin."

"Ollaankos me oikeesti valittu nuo törsääjät päättämään meidän varoista"

"Hmm, mietitäänpä.. Tottakai myynti on hyvä tontteineen päivineen, maksetaan vuokraa jäätävä summa kuukausittain ja eiköhän se oo kuitattu ostajalle jo kymmenessä vuodessa. Toki uusi omistaja teettää pari remonttia, jotta homma saadaan kuulostamaan tarpeelliselta"

"Hyvä ehto olisi, että päättäjien palkat vois puolittaa kunnes talous olisi kohdallaan."

"Sähkön pörssihinta on alhaalla. Omakotiasujat miettivät muita vaihtoehtoja kaukolämmön tilalle. Minullakin on kohta päätöksen paikka. 40 vuotta menty nykyisellä lämmönvaihtimella. Uusinko vai menenkö ilmavesilämpöpumpun hankintaan. Energia on hivuttanut ja kikkaillut perusmaksua koko ajan ylöspäin "piiloverosyistä"..... Myynti meni Oomille, veikkaan, että kohta menee myyntiin loputkin. Ottelalla on kokemusta isoista myyntiprojekteista"

"Kiinteistöjä myydään, mutta kuha saa ajaa älypyöräteillä"

"Minä hämmästyin kaupungin sisäisistä vuokrista. Sisäisissä vuokrissa huomioidaan rakennusvuosi ja neliöt. Rakennuksen sijaintipaikka ei vaikuta sisäiseen vuokraan lainkaan. Siis vaikkapa Nastolan kunnantalon tilat lasketaan sisäisissä vuokrissa yhtä arvokkaiksi kuin keskikaupungin vastaavan ikäiset tilat."

"Kyllä rahaa on kun IDIOOTTIMAISUUDET (Green capital, älypyörätie, Liisu yms.) perutaan!"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut