Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän talous plussalla, koronan vaikutukset vaikeasti ennustettavissa

Koronatestaus maksaa yhtymälle 1–2 miljoonaa euroa kuukaudessa, vaikka testauksen hinta onkin laskenut.

ESS

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän taloustilanne vuodelta 2020 näyttää yhtymän mukaan hyvältä. Tulos on marraskuun jälkeen noin 15 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Yhtymän tiedotteen mukaan sen tuloista 85 prosenttia tulee jäsenkuntalaskutuksesta, ja nyt ennakkoon laskutettu summa näyttäisi olevan liian suuri. Ainakin osa kunnista saa siis jäsenkuntalaskutuksen palautusta. Lopulliset kuntakohtaiset maksuosuudet lasketaan tilinpäätöksen valmistelun yhteydessä.

Viime vuonna valmistellut sopeuttamistoimet ovat onnistuneet suurelta osin, yhtymästä kerrotaan. Kuntien heikko talous aiheuttaa kuitenkin epävarmuutta tulevaisuudessakin.

Koronavirusepidemian vuoksi toimintaa supistettiin keväällä muutaman kuukauden ajan voimakkaasti. Kertynyttä hoitovelkaa on jo purettu reilusti, mutta tehtävää jää myös ensi vuodelle.

Yhtymän mukaan edelleen jatkuvan koronavirusepidemian vaikutukset toimintaan ja talouteen ovat vaikeasti ennakoitavissa. Koronaa ei ole huomioitu yhtymän kuluvan vuoden eikä vuoden 2021 talousarviossa.

Yhtymän mukaan talouden kokonaisuuden kannalta helpotusta tuovat sosiaali- ja terveysministeriöltä saatu hankerahoitus palvelujen kehittämiseen ja valtion sairaanhoitopiireille myöntämä valtionavustus koronaepidemian hoitoon. Yhtymä on saanut koronaepidemian hoitoon kaksi valtionavustusta, joiden yhteissumma on 10,2 miljoonaa euroa. Avustukset kattavat osan koronan aiheuttamista lisäkustannuksista.

Suojatarvikkeita on hankittu yhtymän varastoon arviolta yli kymmenellä miljoonalla eurolla. Valtakunnallisten suositusten mukainen koronatestaus maksaa yhtymälle 1–2 miljoonaa euroa kuukaudessa, vaikka testauksen hinta onkin laskenut. Yhtymän lisäksi korona-avustusta on suunnattu kuntien peruspalveluihin.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut