Meidän juttu: Lahden ensi- ja turvakoti aloitti uuden erotukihenkilö-toiminnan

Mika Ketonen

Olemme aloittaneet Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Ero lapsiperheessä -työssä uuden eroperheiden vanhemmille suunnatun erotukihenkilö-toiminnan.

Koulutimme syksyllä tehtävään viisi innokasta vapaaehtoista. Koulutuksen sisältöihin on kuulunut mm. Lahden yhdistyksen toiminnan ja päämäärän esittelyä sekä vapaaehtoistoiminnan määrittelyä ja periaatteita. On tutustuttu myös eroprosessin eri vaiheisiin sekä vertaistukijan rooliin ja auttamisen sudenkuoppiin. On myös mietitty toimivan yhteistyövanhemmuuden tärkeyttä lapselle ja miten tuettavaa voi siinä auttaa.

Nämä koulutetut vapaaehtoiset vertaiset ovat itse eron läpikäyneitä. Heidän eroistaan on jo useampi vuosi ja ovat nyt sen asian kanssa sinut. Osalla heistä on jo uusi parisuhde ja elävät uusperheen elämää.

Erotukihenkilö-toiminta on vapaaehtoista vertaistukea erotilanteessa tukea tarvitsevalle. Se on tasa-arvoista, suvaitsevaa ja puolueetonta. Toiminnan lähtökohtana on molempien vanhempien tärkeys lapselle. Toiminta on luottamuksellista, ja vapaaehtoista sitoo vaitiolovelvollisuus. Tukihenkilö kuuntelee, neuvoo käytännön asioissa omaan kokemukseen pohjautuen ja on vertaistukena erotilanteen tuomassa muuttuneessa elämäntilanteessa.

Tukihenkilöä voi tavata 1–5 kertaa. Yhteydenpito ja tapaamiset toteutuvat yhteisen sopimuksen mukaan. Tapaamiset pyritään sopimaan neutraaliin ympäristöön. Ensimmäisellä kerralla sovitaan molemmille sopivat tavat ja ajat pitää yhteyttä.

Toimintaa koordinoi ja ohjaa Lahden ensi- ja turvakoti ry:n Ero lapsiperheessä -työ.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut