"Opetin äänittäjälleni kaikki kirosanat" – Antti Holma luki Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian äänikirjaksi

Pohjantähti-urakka opetti näyttelijä Antti Holmalle esimerkiksi sen, että hän tarvitsee välttämättä lukulasit. Sami Kuusivirta
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

WSOY julkaisee näyttelijä Antti Holman lukeman Täällä Pohjantähden alla -trilogian äänikirjana alkuvuodesta. Väinö Linnan kolmiosainen kirjasarja ilmestyy 22. tammikuuta alkaen viikon välein.

Holma taltioi teoksen nykyisessä kotikaupungissaan Los Angelesissa. Hän kertoo kustantajan välittämässä kirjeessä, ettei ole aivan varma, oliko teosta tullut luettua kertaakaan ennen nykyistä toimeksiantoa.

– En tohdi verrata työtäni suon perkaamiseen, mutta hyvin fyysiseksi se muodostui. Viisituntisten päivien loppupuolella silmäni eivät enää meinanneet toimia lainkaan. Opetin amerikkalaiselle äänittäjälleni kaikki suomen kirosanat ja myös joitakin itse keksimiäni, Holma kuvailee urakkaansa.

Holma myöntää suhtautuneensa etukäteen hieman epäluuloisesti suureen kansalliseen klassikkoon, joilla on usein tapana olla "puisevia luentoja ankeiden setien seikkailuista". Lukuprosessin aikana mieli kuitenkin muuttui.

– Marraskuun aikana kuljin pentinkulmalaisten rinnalla seitsemisenkymmentä vuotta ja mietin heidän kanssaan, kuka Suomen omistaa? Holma kirjoittaa.

Holmalle Täällä Pohjantähden alla on ennen kaikkea kertomus luokkarajoista ja rahan vallasta yhteiskunnassa. Hänen mielestään nykyisen identiteettipuheen rinnalla puhutaan aivan liian vähän siitä, kuinka kysymys toimeentulosta ohjaa ihmisten valintoja ja ajaa kaiken muun edelle.

– Ajattelen, että vuokralaisen käsitys oikeudenmukaisuudesta tai jopa sellaisista käsitteistä kuin "kansallinen luonne" tai "yhteiset asiat" tai "jumala", on harvoin sama kuin sillä ihmisellä, jolle vuokraa maksetaan. Siitä, tai siitäkin, Linna kirjoittaa, Holma luonnehtii.

Toinen keskeinen projektin tuottama havainto oli Holman mukaan se, että hän tarvitsee välttämättä lukulasit.

– Ymmärsin, että aika kuluu minussakin, ja alistuin, Holma kirjoittaa.

Väinö Linnan syntymästä tulee kuluneeksi tasan 100 vuotta sunnuntaina 20. joulukuuta. WSOY julkaisi juhlavuoden kunniaksi jo aiemmin syksyllä Linnan Tuntemattoman sotilaan Eero Ahon lukemana äänikirjana.

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut