Monen Lahden koulun ja päiväkodin sisäilma taas syynissä – monitoimitalo Jalossa ollut ongelmia vuosikausia

Lahden monitoimitalo Jalossa tehtiin remonttia kesällä 2016. Käyttöön rakennus otettiin edellisenä syksynä. Lauri Rotko

ESS

Koulu- ja päiväkotirakennusten sisäilman laatu puhuttaa jälleen Lahdessa. Kaupunki kertoo seuraavansa kuuden kiinteistön sisäilmaolosuhteita.

Jalkarannassa syksyllä 2015 käyttöön otetun monitoimitalo Jalon henkilökunnalle teetetään kysely koettujen sisäilmaoireiden sekä olosuhdekokemusten hahmottamiseksi. Tuloksia peilataan aiemmin toteutettujen kyselyiden tuloksiin.

Jalossa on tehty useita sisäilmatutkimuksia rakennuksen käyttöönoton jälkeen, viimeksi kesällä 2019. Tulevan kyselyn tulosten avulla arvioidaan, onko asiassa tapahtunut parannusta tämän vuoden aikana tehtyjen takuukorjausten myötä.

Kaupungin mukaan Mukkulan peruskoulun E-rakennuksessa tehdään kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus alkuvuodesta. Tulosten arvioidaan valmistuvan huhtikuuhun mennessä. Mahdolliset korjaustarpeet arvioidaan tulosten pohjalta.

Jalkarannan ja Mukkulan tilat ovat normaalisti käytössä, kerrotaan kaupungilta. Jalossa toimivat koulun lisäksi päiväkoti, alle kouluikäisten kerho ja kirjasto.

Uusi talo, hintalappu 22 miljoonaa: päänsärkyä, kuumeilua... miksei Jalkarannassa päästy oireilusta?

Villähteen koulun sisäilmatilanne on kaupungin mukaan pääosin korjaantunut sen jälkeen kun hirsikoulun ja liikuntasalirakennuksen käyttöä on vähennetty minimiin. Yksittäisiä oireilutapauksia ilmenee yhä, ja niihin puututaan tapauskohtaisesti.

Möysän, Paavolan ja Viherlaakson päiväkodeille haetaan keskitetysti väistötiloja. Päiväkodeissa on tehty tänä vuonna ylläpitoluontoisia, niiden käyttöä turvaavia toimenpiteitä.

Kaikki jatkavat nykyisissä tiloissaan, kunnes väistötilat löytyvät. Möysän ja Viherlaakson päiväkodeissa nykyisten tilojen käytön takaraja on kesäkuun 2022 loppu ja Paavolassa tiloista on lähdettävä viimeistään ensi vuoden lopussa.

Paavolan ja Viherlaakson henkilökunnalle tehdään kysely alkuvuodesta. Möysässä henkilökuntaa on niin vähän, että heitä pyydetään viestittämään mahdollisista sisäilmaoireistaan työterveyshoitajalle.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut