Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Huijarit iskivät seurakuntien joululaulutilaisuuksiin Facebookissa

Koronan takia verkkoon ja Facebookiin siirretyt Kauneimmat Joululaulut Facebook-tapahtumat ovat joutuneet huijausyritysten kohteeksi, Kirkon viestintä varoittaa tiedotteessaan.

Seurakuntien ja Lähetysseuran Facebookissa järjestämät joululaulutapahtumat ovat olleet suosittuja, ja niinpä huijarit ovat myös nähneet niissä mahdollisuuden käyttää kiinnostusta väärin. Huijarit ovat tehtailleet kymmeniä rinnakkaisia Kauneimmat Joululaulut -tapahtumia, joiden tarkoituksena on saada esimerkiksi ihmisten luottokorttien tietoja käyttöön.

Esimerkiksi keskiviikon Tampereen seurakuntien järjestämässä tilaisuudessa huijarit jakoivat tapahtuman sivulla ja seurakunnan Facebook-sivujen kommenttikentissä linkkejä ulkopuolisille sivustoille, joilla vaadittiin luottokorttitietoja, jotta suoratoistolähetys voi alkaa.

– Ainakin muutama henkilö oli päätynyt luottokorttitietojen antamiseen. Tapauksesta kertonutta opastettiin tekemään rikosilmoitus ja sulkemaan kortti, Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja Sami Kallioinen sanoo tiedotteessa.

Hämeen poliisi tutki viime vuonna useita valepoliisihuijauksia ja petos- ja identiteettivarkauksia – poliisi muistuttaa: näin tunnistat valepoliisin

Myös Lähetysseura on tehnyt huijauksista poliisille rikosilmoituksen. Se on myös ilmiantanut Facebookille huijausyrityksiä ja ollut yhteydessä Facebookiin saamatta sieltä toistaiseksi apua tilanteeseen. Poliisin valtuudet ja mahdollisuudet puuttua tilanteeseen ovat rajalliset.

– Poliisi pystyy pysäyttämään rahaliikenteen nopeasti, jos rahat ohjautuvat Suomeen. Mikäli taustalla on kansainvälistä rikollisuutta, asiaan puuttuminen on huomattavasti vaikeampaa. Tärkeintä on viestiä avoimesti ja varoittaa, että huijausyrityksiä on liikkeellä. Rikosilmoituksen tekeminen on kuitenkin tärkeää ja auttaa myös asiakasta, sillä sen perusteella saattaa saada esimerkiksi luottokorttifirmoilta rahaa takaisin, tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista sanoo tiedotteessa.

Risu varoittaa, että tietojenkalastelusivu voi olla missä vain ja tilisiirrot päätyvät yleensä kansainvälisille operaattoreille ja valefirmoille, joita pistetään pystyyn ja lopetetaan niin nopeasti, että poliisi ei useinkaan pysty niitä seuraamaan.

– Yleensä luottokorttitapahtumat päätyvät kansainväliseen verkkopalveluun ja niihin on hyvin vaikea päästä käsiksi. Facebookin kanssa toimiminen on poliisillekin haastavaa, sillä se ei vastaa aina kovin nopeasti edes poliisin tietopyyntöihin. Se on yhdysvaltalainen yritys, joka toimii Suomessa, mutta noudattaa Yhdysvaltain lakeja, Risu sanoo.

Lähetysseurasta toivotaan, että ihmiset tekisivät huijausyrityksistä ilmiantoja Facebookille. Lähetysseurasta myös muistutetaan, että oikeat Kauneimmat Joululaulut -tilaisuudet ovat aina ilmaisia ja lahjoittaminen on vapaaehtoista.

– Pidämme tällaisia huijauksia hyvin vakavina. Monet ihmiset haluavat joulun alla laulaa yhdessä ja lahjoittaa Kauneimpien Joululaulujen kautta köyhien maiden lapsille. Teemme kaikkemme, jotta ihmiset voivat osallistua verkkotilaisuuksiin turvallisesti ja luotettavasti. Joulun pitää olla hiljentymisen ja yhteisen juhlan tapahtuma, ja haluamme toimia niin, että rikollinen toiminta ei vie iloa ihmisiltä, Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo tiedotteessa.

Yhä useampi joutuu huijatuksi verkko-ostoksia tehdessään – poliisit vinkkaavat: näin nettishoppailija voi välttyä vedätyksiltä