Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lahden seudulla sekajätteeseen laitetaan aikamoinen määrä sinne kuulumatonta jätettä – kotitalousjätteiden määrä kuitenkin laskussa ja kierrätysaste nousussa

Lahden seudun kotitatalouksissa syntyi aiempaa vähemmän jätettä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan parannettavaa kuitenkin olisi.

Kotitalousjätteen määrä on laskenut ja kierrätysaste on noussut Lahden seudulla, arvioivat alan asiantuntijat. Arvio perustuu Päijät-Hämeen Jätehuollon (PHJ) ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) asiantuntijoiden yhdessä vuosina 2018–2019 tekemiin kotitalousjätelaskentoihin.

Kotitalousjätteen määrä väheni Lahden seudulla seuranta-aikana asukasta kohden arviolta seitsemän kiloa. Vuonna 2018 kotitalousjätettä syntyi 290 kiloa asukasta kohden, kun vuonna 2019 jätemäärä oli pudonnut 283 kiloon asukasta kohden.

Kotitalousjätteen kierrätysaste nousi puolestaan 54 prosentista 56 prosenttiin.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kotitalouksien jätteen kierrätysaste ei nouse riittävän nopeasti. Se perustaa näkemyksensä kymmeneltä kuntaseudulta keräämäänsä alueelliseen seurantatietoon kotitalousjätteen määristä ja kierrätysasteesta. Yksi näistä kuntaseuduista on Lahden seutu.

Ympäristökeskuksen mukaan osalla kuntaseuduista näkyy heikkoa positiivista kehitystä, mutta tahtia on kiristettävä, jotta EU:n kierrätystavoitteet saavutetaan ajallaan.

Jätteen määrä kasvoi viime vuonna – jokainen suomalainen heitti roskiin yli 500 kiloa jätettä vuoden aikana

Päijät-Hämeen Jätehuolto oy:n toimitusjohtaja Johanna Rusanen toteaa tiedotteessa, että jos jätteiden kuljettaminen olisi keskitetty sen alueella, voisi kierrätystä ja materiaalien hyötykäyttöä tehostaa.

– Myös jätteiden tilastointi helpottuisi merkittävästi, jos tieto kuljetuksista olisi meillä.

Sekajätteeseen laitetaan Lahden seudulla lähes 40 kiloa biojätettä asukasta kohti vuodessa. Se pilaa sekajätteen kierrätyskelpoisen materiaalin.

Biojäte tulisikin kompostoida tai laittaa omaan keräysastiaansa. Lahdessa on käynnissä biojätteen erilliskeräyskokeilu usealla pientaloalueella. Kokeilu jatkuu ensi vuoden syksyyn saakka.

Kotitalousjätteen valtakunnallisen seurannan ovat tehneet Suomen ympäristökeskus ja Circwaste – kohti kiertotaloutta -hanke.

Käytettyjä kasvomaskeja lojuu Lahden julkisilla paikoilla – "VR:n laiturit ovat tällä hetkellä pahimpia paikkoja"