Päijät-Hämeen lukiot siirtyvät etäopetukseen maanantaista alkaen – koulutuskeskus Salpaus vuorottelee etä- ja lähiopetusta

Päijät-Hämeen lukioita ja ammattioppilaitoksia suositetaan siirtymään etäopetukseen loppuvuoden ajaksi. Anton Soinne

Nina Räty

Päijät-Hämeen lukiot siirtyvät etäopetukseen koronaepidemian vuoksi ensi maanantaista 7. joulukuuta alkaen. Etäopetus jatkuu joululomaan asti.

Tavoitteena on palata kouluille lähiopetukseen 7. tammikuuta eli joululoman jälkeen. Asiasta kerrottiin lukiolaisten huoltajille perjantaina viestipalvelu Wilmassa.

Lahdessa kaikki kaupungin lukiot sekä Lahden yhteiskoulun lukio ja Rudolf Steiner -koulun lukio siirtyvät etäopetukseen maanantaina.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suosittaa lukioille ja ammattioppilaitoksille etäopetukseen siirtymistä loppuvuodeksi. Välttämätön lähiopetus voidaan järjestää suosituksesta huolimatta. Ammatillisen koulutuksen opetus voidaan myös hoitaa niin kutsutulla hybridimallilla lähi- ja etäopetusta vuorottaen. Koulutuskeskus Salpaus siirtyi hybridimalliin torstaina. 

Päijät-Hämeen koronatilanne on säilynyt ennallaan. Kouluista on tullut vain vähän jatkotartuntoja. Hyvinvointiyhtymä päätyi suosittamaan etäopetusta toiselle asteelle, koska kansalliset ohjeet suosittavat sitä koronapandemian leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

– Tässähän ollaan joululoman kanssa yhteensä viisi viikkoa pois lukiotiloista. Myöhemmin katsotaan, voidaanko joululoman jälkeen palata lähiopetukseen. Se olisi parempi kuin etäopetus, sillä nuorille olisi tärkeää tavata toisiaan ja opettajia. Mutta kahden viikon etäopetuksella ei ole niin suurta vaikutusta kuin viime kevään kahden kuukauden etäjaksolla, sanoo Lahden kaupungin lukiojohtaja Heikki Turunen.

– Lukiot eivät ole olleet tartuntojen kannalta vaarallisia paikkoja, mutta terveys on ykkösasia. Lahden lukioissa on syksyn aikana ollut neljä tartuntatapausta, jotka ovat kukin altistaneet muutamia kymmeniä oppilaita. Korona ei levinnyt eikä yhtäkään jatkotartuntaa ole tullut, Turunen kertoo.

Etäopetuksesta arvioidaan aiheutuvan vain vähän haittaa opiskelijoille lukukauden loppuvaiheessa. Oppilaitokset ovat tehneet valmisteluja epäopiskeluun siirtymisestä.

Osana järjestelyjä on pohdittu myös oppilashuollon menettelyt epäopetuksen ajaksi. Yhtymä on valmistellut erillisen lapsiperheille suunnatun tukipaketin, jolla vahvistetaan lapsille ja nuorille suunnattuja palveluja. 

Koronatilanne jatkuu yli talven ja asettaa paineita monien rajoitusten suosittamiseen. Hyvinvointiyhtymä painottaa, että nuorten kannalta normaali lähiopetus on ensiarvoisen tärkeää. Siksi onkin vahva tavoite, että oppilaitokset pääsevät avaamaan ovensa heti vuoden vaihduttua. 

Lahden kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist, totesi ESS:lle aiemmin tällä viikolla, että etäjärjestelyt tulivat tutuiksi opiskelijoille ja opettajille jo viime keväänä ensimmäisen korona-aallon aikana. Hän arvioi, että lukiot pystyisivät tekemään tarvittavat muutokset etäopetukseen siirtymiseen muutaman päivän varoitusajalla. Tuolloin ei kuitenkaan vielä ollut painetta luopua lähiopetuksesta.

Esimerkiksi Lahden Tiirismaan lukiossa yhteensä noin 80 opiskelijaa sekä koulun henkilökuntaan kuuluvaa on jo siirtynyt karanteeniin ja samalla etäopiskeluun. Järjestelyn syynä on koululla paljastunut koronatartunta. Samoin Kannaksen lukiossa yhteensä yli 30 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä altistui koronavirukselle ja siirtyi etäopiskeluun tällä viikolla.

Lahden seudun lukiot ja ammattikoulu Salpaus valmiita sulkemaan ovensa – Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä: koronavaaran kanssa on selvittävä yli talven

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut