Lahtelainen rakennusyrittäjä käytti turvapaikanhakijoita hyväkseen ja teetti heillä töitä alle minimipalkan, tuomittiin sakkoihin

STT

Päijät-Hämeen käräjäoikeuden mukaan lahtelainen rakennusyhtiö teetti turvapaikanhakijoilla töitä liian pienellä palkalla ja syyllistyi kiskonnan tapaiseen työsyrjintään. Päätösvaltaa yrityksessä käyttänyt mies tuomittiin maksamaan korvauksia kolmelle ulkomaalaistaustaiselle työntekijälleen ja 80 päiväsakkoon. Yritys määrättiin maksamaan yhteisösakkoja 10 000 euron edestä.

Syyttäjän mukaan yritys olisi käyttänyt työntekijöinä kolmea ulkomaalaistaustaista miestä, joille ei maksettu työsopimuksen ja työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Syyttäjän mukaan mies olisi käyttänyt hyväkseen turvapaikanhakijoina Suomeen tulleiden miesten tietämättömyyttä Suomen lainsäädännöstä.

Mies maksoi heille rakennusalan töistä seitsemän euron tuntipalkkaa, kun minimipalkka olisi ollut vähintään 9,93 euroa tunnilta.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä työsyrjintään. Hän myönsi maksaneensa asianomaisille liian alhaista tuntipalkkaa, mutta perusteli asiaa yhtiön taloudellisella tilanteella ja tietämättömyydellä. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi myös miehen käyttäneen hyväksi uhrien riippuvaista asemaa ja tietämättömyyttä Suomen laista. Oikeuden mukaan asianomistajien kansalaisuus on vaikuttanut siihen, että heille on maksettu pienempää palkkaa.

Käräjäoikeuden mukaan sillä, että motivaatio on mahdollisesti liittynyt yhtiön taloudelliseen tilanteeseen, ei ole merkitystä rangaistavuutta arvioitaessa.

– Ottaen huomioon syytetyn kokemus yritystoiminnasta ja palkkaavassa asemassa toimimisesta, käräjäoikeus ei pidä uskottavana, että hän olisi allekirjoittanut työsopimukset ilman tietoisuutta tai ymmärrystä niiden sisällöstä, oikeus linjasi.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Raksalla alle minimipalkan – syyte turvapaikanhakijoiden työsyrjinnästä

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut