Erno Laisin näkökulma: Juntattiinko Mika Karin suojatti Lahden vaikutusvaltaisimman poliittisen järjestön johtoon?

Kimi Uosukaisen valinta Lahden sosiaalidemokraattisen työväenyhdistyksen johtoon oli näennäisen yksimielinen, mutta hänen nopea nousunsa lahtelaisen politiikan vallan ytimeen herättää silti hämmennystä. "Yhdistyksen toimintakulttuuri ei ole sellainen kuin sen tulisi vuonna 2020 olla", sanoo demaritoimija.

Kimi Uosukainen johtaa vuoden alusta lähtien Lahden sosiaalidemokraattista työväenyhdistystä. Mirja Hussain

Erno Laisi

Lahden sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys valitsi viime keskiviikkona Kimi Uosukaisen puheenjohtajakseen yksimielisesti. Varapuheenjohtajaksi valittiin pitkän linjan demarivaikuttaja, kaupunginvaltuutettu Anneli Viinikka, niin ikään yksimielisesti.

Uosukainen ja Viinikka aloittavat pesteissään vuoden vaihtuessa. Sivuun jäävät yhdistystä seitsemän vuotta johtaneet puheenjohtaja Pekka Komu ja varapuheenjohtaja Sirkku Hildén.

Ikäänsä nähden kokeneen järjestötoimijan valinta ukkoutuvan puolueen ukkoutuvan puolueosaston puheenjohtajaksi on äkkiseltään ajateltuna hyvää imagopolitiikkaa. Uosukainen on 24-vuotias demarinuorten varapuheenjohtaja.

Vasta nelisen vuotta puolueen toiminnassa mukana ollut Uosukainen nousi lahtelaisen politiikan kiistämättä vaikutusvaltaisimman poliittisen yhdistyksen johtoon todella nopeasti.

Uosukaista kuvaillaan innokkaaksi ja ahkeraksi sekä aatteelliseksi sosiaalidemokraatiksi.

Tosin vielä ennen edellisiä kuntavaaleja Uosukaisen kerrotaan kilpailuttaneen puolueita viimeiseen asti. Uosukainen myöntää itsekin puoluevalinnan olleen hankala rasti.

Pieni sisäpiiri pelaa henkilöpelejä ja kukaan ei oikein uskalla puuttua siihen. Surullista, mutta totta.

Demariaktiivi

Lopulta lahtelaisen politiikan tulevaisuudenlupauksena pidetyn Uosukaisen sai riveihinsä SDP kokoomuksen jäädessä nuolemaan näppejään.

Näissä puoluearpajaisissa kokoomuksen tappio ei ollut jättimäinen, jos katsoo Uosukaisen vaalimenestystä. Hän sai keväällä 2017 yhteensä 161 ääntä ja jäi SDP:n yhdeksänneksi varavaltuutetuksi.

Pekka Komu jättää Lahden sosiaalidemokraattisen työväenyhdistyksen puheenjohtajan pestin vuodenvaihteessa. Mirja Hussain

Osa lahtelaisista demarivaikuttajista kokee, että Uosukainen valikoitui yhdistyksen johtoon, koska hän on kaupungin demarivoimahahmojen suosikki. Ei välttämättä pätevin tai paras, mutta sopivin. Näin asetelma kuvataan työväenyhdistyksen sisältä.

Pekka Komu ilmoitti melko myöhään, vain joitain päiviä ennen yhdistyksen vuosikokousta, ettei halua jatkaa yhdistyksen johdossa.

Uosukainen ei halua kertoa julkisesti, miten hän päätyi ehdolle – pyydettiinkö häntä vai hakeutuiko hän itse tehtävään.

– Kaikki yhdistyksen asiat eivät kuulu julkisuuteen, Uosukainen kuittaa.

Se on kuitenkin selvää, että Uosukainen oli starttiviivalla ennen kuin kisa oli edes käynnissä. Lopulta kisaa ei edes käyty. Uosukainen nimettiin yhdistyksen johtoon ilman äänestystä.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki olisivat vallan riemastuneita ja iloisia Uosukaisen valinnasta tai etenkään sitä edeltäneistä tapahtumista.

Osa demareista katsoo, ettei kisalle ollut tosiasiallisia edellytyksiä. Puheenjohtajan henkilöllisyyden katsotaan tulleen juntatuksi jo kauan ennen kuin Komu kertoi laajemmalle joukolle luopumisestaan tai Uosukainen kiinnostuksestaan tehtävään.

Taustakeskusteluissa toistuu työväenyhdistyksen jäsenen, kansanedustaja Mika Karin nimi. Junttasiko Kari yhdessä apureineen Uosukaisen paikalle, jotta valta ei luisuisi "vääriin käsiin"?

Kari kiistää jyrkästi osallistuneensa millään tavoin uuden puheenjohtajan rekrytointiin.

– Kuulin toki etukäteen, että Kimi on ehdolla puheenjohtajaksi, mutta siinä kaikki, Kari sanoo.

Pekka Komu sanoo, että väistyvänä puheenjohtajana hän "luonnollisesti varmisti, että jatkajahalukkaita olisi". Komu sanoo halunneensa jättäytyä sivuun muiden kiireiden vuoksi. Tämän lisäksi hän huomauttaa, että seitsemän vuoden jakso on pitkä aika minkä tahansa yhdistyksen puheenjohtajana.

Mika Karia (sd.) pidetään Kimi Uosukaisen (sd.) poliittisena kummisetänä. Katja Luoma

Miksi juuri Uosukainen sitten oli sopivin tehtävään? Hänen järjestöosaamistaan kehutaan. Myös he kehuvat, jotka pitävät valintaprosessia harmillisena.

Se ei kuitenkaan ole koko totuus, sanovat kriitikot. Uosukaista pidetään Karin eräänlaisena poliittisena kummipoikana. Kari sanoo itse pitävänsä Uosukaista poikkeuksellisen lahjakkaana poliitikon alkuna.

Asiaa eri kulmasta katsovat pitävät Uosukaista vain todellisten vallanpitäjien työrukkasena.

– Kimi tekee tasan sen, mitä hänet tuolle paikalle nostaneet miehet pyytävät, arvioi nimettömänä pysyttelevä demaritoimija.

Kriitikot haluavat pysyä nimettöminä, koska kokevat, että jos kaupungin vaikutusvaltaisimman puolueosaston vaikutusvaltaisimpia ihmisiä kritisoi julkisesti, muuttuu kriitikko hetkessä poliittiseksi hylkiöksi ja tie merkittäviin pesteihin tukitaan.

– Yhdistyksen toimintakulttuuri ei ole sellainen kuin sen tulisi vuonna 2020 olla. Pieni sisäpiiri pelaa henkilöpelejä ja kukaan ei oikein uskalla puuttua siihen. Surullista, mutta totta, sanoo eräs yhdistyksen aktiivi.

Aatteeni tai puoluevalintani ei ole häilyvä

Uosukainen valittiin hyvässä hengessä

Kimi Uosukainen nousi demarinuorten varapuheenjohtajistoon

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut