Parikymmentä oppilasta joutui koronakaranteeniin kahdeksasta koulusta Lahdessa – altistuminen tapahtui oppitunnilla

Lahtelaiskouluissa on todettu taas uusia korona-altistumisia. Lähihoitaja Jenna Virta tekee koronatestiä Akuutti24:n testauskontissa. Katja Luoma

Nina Räty

Lahden perusopetuksen henkilöstöön kuuluvalla työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Altistuneita oppilaita on yhteensä parikymmentä kahdeksasta eri koulusta. Oppilaita on siirtynyt etäkouluun ja karanteeniin torstaina.

Altistuminen tapahtui oppitunnin aikana ryhmässä, jossa on oppilaita eri kouluista. Altistuneita oppilaita on Jalkarannan, Lotilan, Lähteen, Länsiharjun, Kärpäsen, Mukkulan ja Tiirismaan peruskoulussa sekä Lahden yhteiskoulussa.

Etäopetus järjestetään terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian. Kouluista on oltu yhteydessä kaikkien altistuneiden oppilaiden huoltajiin.

Kymmenen vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Karanteeniajan etäopiskeluohjeet lähetetään oppilaille ja huoltajille Wilma-palvelussa tai koulujen sopimalla tavalla.

Karanteeniin määrätään ne ihmiset, jotka ovat olleet lähikontaktissa tartuttavaksi arvioidun koronapositiivisen kanssa yli 15 minuuttia. Esimerkiksi käynti kouluissa ei aiheuta toimenpiteitä. Hyvinvointiyhtymän infektioyksikkö arvioi altistumisen.

Karanteeniin määrättyjen oppilaiden perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen. Karanteeniin asetetun oireettoman henkilön lähipiiri ei ole tartuttava. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä koulussa ja töissä normaalisti, mutta heidän tulee tarkkailla terveydentilaansa erityisen huolellisesti.

Karanteeniin asetetuille lähetetään virallinen päätös, joka oikeuttaa tarvittaessa alle 16-vuotiaan huoltajan jäämään kotiin lapsen kanssa, vaikka lapsi olisikin terve. Päätös perustuu tartuntatautilakiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeissa kerrotaan tarkemmin, mitä karanteeni tarkoittaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut