Koronan leviäminen koettelee Lahtea, kaupunki ja hyvinvointiyhtymä kertoivat miten tästä eteenpäin – uusia ravintolarajoituksia ennakoidaan

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue on siirtynyt koronaviruspandemian leviämisvaiheeseen. Tilanne on pahin Lahdessa.

Hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki järjestivät koronapandemiaa koskevan tiedotustilaisuuden torstaina. Tallenne on katsottavissa ohessa.

Ajankohtaisista suosituksista ja niiden vaikutuksista alueen palveluihin olivat kertomassa hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen, infektioylilääkäri Ville Lehtinen ja viestintäjohtaja Katja Patronen sekä kaupunginjohtaja Pekka Timonen ja kaupungin sivistysjohtaja Tiina Granqvist.

Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen pitää selvänä, että Päijät-Hämeen ravintoloille on tulossa tiukennettuja anniskelu- ja aukiolomääräyksiä.

- Ravintoloiden aukioloa säätelee valtioneuvoston asetus, jota täydennetään määrävälein maakuntien tilanteen mukaan. Oletettavaa on, että Päijät-Häme mainitaan seuraavassa päivityksessä ja pidämmekin sitä tarpeellisena.

Infektioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan tilanteen vakavuudesta kertoo nyt se, että positiivisten tapausten osuus testatuista on selkeästi noussut. Kesällä otettiin 200-300 testiä yhtä positiivista tulosta kohti, nyt noin joka 20:s testattu on positiivinen.

- Virusta on väestössä paljon. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä kasvaa ja tämä ennakoi tilanteen hankaloitumista. Suunnitelmat terveydenhoidon kapasiteetin nostamiseksi ovat kuitenkin olemassa, sanoi Lehtinen tiedotustilaisuudessa.

Lehtisen mukaan koronatestin tulos saadaan nyt keskimäärin seuraavana päivänä.

- Testimäärä on noussut selkeästi, siihen on hakeuduttu entistä herkemmin. Mahdollisimman varhainen testaus on tärkeää jatkotartuntojen estämiseksi.

Toimitusjohtaja Marina Erhola korosti, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palvelut ovat tällä hetkellä edelleen parustasolla. Hänen mukaansa paikallinen työrauha on hyvä asia. Hyvinvointiyhtymä voi tarvittaessa nostaa valmiuttaan, jolloin tiettyjen palvelujen väliaikainen alasajaminen on tarvittaessa helpompaa.

- Henkilöstö on ollut kovilla ja venynyt käsittämättömänn hyvin. Isot henkilöstösiirrot ovat raskaita, mutta jos tilanne vaatii, niin tehdään.

Erholan mukaan perusviesti on nyt se, että ihmisten välisiä sosiaalisia kontakteja tulee vähentää 2-3 viikoksi. Päijät-Hämeen tilanne arvioidaan sen jälkeen uudestaan. Hyvinvointiyhtymä järjestää seuraavan koronainfon 10. joulukuuta. Tuolloin tiedetään miten tuoreet suositukset ja rajoitukset ovat purreet ja miten siitä jatketaan.

- Joulu vietetään erilaisessa tilanteessa kuin mihin on totuttu. Lähtisin rakentamaan sitä tämän hetkisten suositusten pohjalta ja olisihan se myönteinen yllätys jos niiistä voidaan sitten joustaa, sanoo Tuomo Nieminen.

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen vakuutti Päijät-Hämeen kuntien ja hyvinvointiyhtymän tekevän saumatonta yhteistyötä epidemiatilanteen kääntämiseksi.

- Kunnilla on suositusten ja rajoitusten toimeenpanotehtävä. Yhtymän perustellut suositukset pannaan toimeen välittömästi ja aikataulujen mukaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut