Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi lähes 40:stä uudesta koronavirustartunnasta

Anne Honkanen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 20 uutta koronavirustartuntaa keskiviikon jälkeen.

Lisäksi perjantaina aamupäivän aikana on uusia varmistettuja koronatapauksia jo 18.

Sairaalahoidossa on neljä covid-19-tautiin sairastunutta potilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 426, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan yli 44 000.

Milloin koronarokotus alkaa Päijät-Hämeessä ja millaisia ovat tartuntojen lähteet? Lahden koronainfossa käytiin läpi tämän hetken koronatilannetta

Lahden uimahallissa 15. marraskuuta on kello 15-17 asioinut henkilö, joka on sittemmin sairastunut koronaan. Hyvinvointiyhtymä pyytää kyseisenä ajankohtana uimahallissa asioineita seuraamaan oloaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita kehittyy.

Myös kahdella Lahdessa opiskelevalla LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijalla on todettu koronavirustartunta.

Toinen opiskelijoista on osallistunut lähiopetukseen Lahden kampuksella torstaina 12. marraskuuta ja perjantaina 13. marraskuuta. Hän on myös ruokaillut opiskelijaryhmän kanssa torstaina ja perjantaina Mukkulankadun opiskelijaravintolassa. Ravintolassa lounasaikaan syöneitä kehotetaan varotoimena tarkkailemaan vointiaan ja menemään tarvittaessa herkästi koronatestiin.

Opiskelijan kanssa lähiopetustilanteissa olleille opettajille ja opiskelijoille on lähetetty tarkemmat toimintaohjeet.

Toinen tartunnan saaneista opiskelijoista on osallistunut sisustusarkkitehtuurin ja kalustemuotoilun lähiopetukseen Mukkulan kampuksella 9.–13. marraskuuta. Hänen tartuntansa on todettu pääkaupunkiseudulla, jossa jäljitystoiminta on tällä hetkellä kuormittunutta, joten on todennäköistä, ettei altistuneita ole vielä kontaktoitu.

Varotoimena yksi opetusryhmä, opettajia ja henkilökuntaa on opiskellut ja työskennellyt etänä tämän viikon. Heille on annettu ohjeet tarkkailla vointiaan sekä hakeutua herkästi koronatestiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi 13 uudesta tartunnasta

Hyvinvointiyhtymä kertoo seuraavansa epidemiatilanteen kehittymistä päivittäin ja antavansa tarvittaessa uusia ohjeistuksia. Lahti on koronapandemian kiihtymisvaiheessa, ja muu yhtymän alue edelleen perusvaiheessa. Epidemian palauttamiseksi perusvaiheeseen on yhtymän mukaan välttämätöntä, että kaikki noudattavat annettuja turvaohjeita.

Perheen ulkopuolisia lähikontakteja on syytä vähentää, turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.

Lahden alueella kasvomaskia suositellaan käytettävän tilanteissa, joissa lähikontaktia ei voida välttää. Tämä koskee myös asioimista kaupoissa, postissa, kirjastoissa, konserteissa, kirkoissa ja muissa vastaavissa paikoissa. Yhtymä suosittelee, että Lahdessa ei järjestetä yli 50 hengen yksityistilaisuuksia.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suosittelee Lahteen lyhyitä ravintolailtoja ja runsasta maskin käyttöä: "Meillä elinkeinovapaus ja aukioloaikojen rajoittaminen on vahva menettely"

Muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Halutessaan maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Maskisuositus koskee niitä yli 15-vuotiaita, joilla ei terveydentilansa vuoksi ole estettä käyttää maskia.

Yhtymän alueella varmistettujen koronatapausten siirtyminen Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin on yhtymän mukaan viivästynyt tietoyhteysongelman vuoksi. Ongelma on nyt korjattu. Viivästymästä johtuen THL:n tartuntaluvuissa on suuri ryvästymä yhtymän alueella. Yhtymä kertoo, että sen omassa viestinnässään ilmoittamat luvut ovat olleet ajan tasalla.

Lahtelaisen päiväkodin lapsia ja henkilökuntaa karanteeniin, kahdella lapsella koronatartunta

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut