Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suosittelee Lahteen lyhyitä ravintolailtoja ja runsasta maskin käyttöä: "Meillä elinkeinovapaus ja aukioloaikojen rajoittaminen on vahva menettely"

Kiihtymisvaiheessa olevan alueen suositukset poikkeavat muusta maakunnasta.

Lahdessa maskia suositellaan käyttämään joukkoliikenteen lisäksi myös tilanteissa, joissa lähikontakteilta ei voida välttyä. Arkistokuva. Jussi Lopperi

Pirjo Kamppila

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä suosittelee Lahden kaupungin alueella olevia ravintoloita noudattamaan valtioneuvoston asetuksen mukaista rajoitusta. Sen mukaan pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavat ravintolat voivat olla auki enintään klo 23 asti, ja anniskelu on sallittu välillä 07–22.

Ruokaravintolat, kahvilat ja pikaruokaravintolat saavat olla auki kello 24 asti.

Asiakasmääriä rajoitetaan anniskeluravintoloissa puoleen ja muissa ravitsemusliikkeissä kolmeen neljäsosaan kaikista asiakaspaikoista.

Muualla maakunnassa anniskeluravintoiden anniskelu päättyy kello 24 ja ne suljetaan viimeistään kello 01. Muut ravitsemisliikkeet saavat olla auki vuorokauden ympäri eikä asiakasmääriä rajoiteta.

Eriytymisen taustalla on tilanne, jossa Lahti on viikonlopusta lähtien ollut koronapandemian niin sanotussa kiihtymisvaiheessa. Muu maakunnan alue on edelleen perusvaiheessa.

Viikonlopun koronatartunnat Päijät-Hämeessä ovat pääosin tavallisesta elämästä, joka kolmas jäi jäljittämättä – "Joukossamme on villejä tartuttajia"

Kyseessä ovat suositukset, koska aukioloja voidaan rajoittaa virallisesti vain valtioneuvoston asetuksella. Tällä hetkellä tämä asetus on voimassa Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Varsinais-Suomessa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla.

– Meillä elinkeinovapaus ja aukioloaikojen rajoittaminen on vahva menettely. Valtioneuvosto tarkastelee tilannetta kahden viikon välein. En osaa sanoa, koska se tapahtuu seuraavan kerran, selvittää hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri, toimialajohtaja Tuomo Nieminen.

Osuuskauppa Hämeenmaalla on ravintoloita sekä Kanta- että Päijät-Hämeen puolella. Kanta-Hämeessä on jo lokakuusta lähtien noudatettu kiihtymisaluille määrättyjä aukioloaikoja.

Siellä asetuksen voimaantulosta ilmoitettiin yrityksille muutamia päiviä etukäteen.

Päijät-Hämeessäkin on jo ollut pitkään supistetut aukiolot voimassa, mutta ei niin suppeat kuin kiihtymis ja leviämisvaiheen aluilla. Lahden suositukset ovat periaatteessa voimassa heti.

– Hämeenmaa lähti jo maanantaina (Lahden siirryttyä kiihtymisvaiheeseen) suunnittelemaan seuraaviin työvuoroihin uusia aukioloaikoja tänään tulleen suositusten mukaisiksi, kertoi majoitus- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Lari Rusila kuultuaan hyvinvointiyhtymän linjauksista keskiviikkoiltana.

Työvuolistat ovat nykytilanteessa kahden viikon mittaisia.

Kaikkialla yhtymän alueella maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä.

Lisäksi yhtymä suosittelee Lahden kaupungin alueella maskien käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteilta ei voida välttyä.

Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi julkiset sisätilat ja yleisötilaisuudet, kaupat, ostoskeskukset, kirjastot ja urheiluun sekä sen seuraamiseen käytettävät tilat, kirkot, konsertti- ja teatterisalit, elokuvateatterit, museot ja muut vastaavat tilat.

Kasvomaskin käyttösuositus koskee yli 15-vuotiaita, lukuun ottamatta sellaisia henkilöitä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi käyttää maskia.

Vierailurajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin ovat ennallaan. Läheisten tapaamiset suositellaan järjestettävän ulkona mahdollisuuksien mukaan.

Vierailijoiden määrää sisätiloissa rajoitetaan, ja sekä ulkona että sisätiloissa tapahtuvan vierailun aikana käytetään kasvomaskia, huolehditaan turvaväleistä ja hyvästä käsihygieniasta.

Koko maakunnassa kehotetaan yksityistilaisuuksien järjestämisessä noudattamaan pidättyväisyyttä. Yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia ei suositella järjestettävän. Pienemmissäkin tilaisuuksissa käytetään maskeja, elleivät turvavälit toteudu.

Milloin koronarokotus alkaa Päijät-Hämeessä ja millaisia ovat tartuntojen lähteet? Lahden koronainfossa käytiin läpi tämän hetken koronatilannetta

Liikuntapaikkoihin ei saa tulla oireisena, ja myös harrastustoiminnassa ryhmien kokoja voidaan pienentää tai siirtää toimintaa ulos tai etäkokoontumisiin.

Yhtymä suosittelee Koronavilkku-sovelluksen lataamista, koska sen käytöllä jokainen voi estää koronaviruksen leviämistä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi keskiviikkona, että sen alueella on varmistettu 13 uutta koronavirustartuntaa maanantain jälkeen.

Sairaalahoidossa on neljä sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa.

Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 389, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 44 000.

Juttua päivitetty 18.11. klo 19.15 Niemisen ja Rusilan kommenteilla.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja Lahden kaupunki järjestivät koronainfon - ESS seurasi tilaisuutta ja kokosi kysymyksiä ja vastauksia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut