Krista Koiviston kommentti: Se kerta, kun Seija kuusen kaatoi ja Anttikin sitä kovasti yritti... Lahden joulukuusien tarinat ovat kaikkea muuta kuin tylsiä

Krista Koivisto

Krista Koivisto

Lahden torin joulukuusi, jokavuotinen kestoaihe, josta mekin täällä Etlarissa aina raportoimme. Taas on se aika vuodesta.

Milloin kuusi tulee, mistä se tulee ja ennen kaikkea, sitten kun se tulee, miellyttääkö se kaupunkilaisten silmää. Se on varma, että mielipiteitä kuusen ulkonäöstä on aina yhtä monta kuin on kaupunkilaisiakin. Kuusen tulo torille on monelle, ja monella tapaa, joulun alla positiivinen, rauhoittavakin asia. Vahva, tuttu perinne, jonka voi olettaa ja odottaa pysyvän, tässä alati muuttuvassa, arvaamattomassakin maailmassa.

Pysyvän ja pysyvyyden saattaa joskus ajatella myös tylsäksi. Mutta kun kurkkaa Etlarin arkistoon, kaikkea muuta kuin tylsiä ovat Lahden torikuusten tarinat ja käänteet olleet, mitä kaikkea torin joulukuusista olemmekaan vuosien saatossa kirjoittaneet.

Milloin kuusta on haukuttu rumaksi, milloin sitä on pidetty erityisen kauniina, milloin taas on meinattu jäädä ilman kuusta, mutta tadaa: se on sittenkin saatu.

Dramaattisimpia käänteitä lienevät ne, kun kuusista otteensa ovat ottaneet milloin Antti, milloin Seija: milloin on kuusta tuettu tai suoristettu, milloin peräti jouduttu nostamaan kaatunut joulupuu kokonaan uudelleen pystyyn. Tällainen kuusen kaatuminenkin nimittäin nähtiin vuonna 2013, kun joulukuusi pystytettiin toriparkkityömaan takia evakkopaikalleen Lahden kirjastoaukealle.

Silloinen tori-isäntä vakuutteli jutussamme puun jalkana olleen betonista umpeen valetun kaivonrenkaan olevan niin painava, että kuusi pysyy varmasti paikoillaan. Vain neljä päivää myöhemmin aloittelin aamukuudelta työpäivää ja luin ensitöikseni erään kaupunkilaisen sähköpostilla lähettämän uutisvinkin: joulukuusi on kaatunut.

Se oli sillä kertaa Seijan tekosia. Seija-myrsky riehui 13.11.2013. Edellisvuoden kuusta yritti kaataa Antti, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Joulukuusesta on ollut kiva raportoida. Milloin olemme kertoneet kuusen tarinaa, milloin olemme tehneet kuvagallerioita, videoita tai kysyneet kaupunkilaisten mielipidettä kuusesta.

Vatupassin tarkkuudella - näin joulukuusi pystytettiin Lahden torille, video

Lahden tori sai komean kokoisen joulukuusen – katso kuvat

Itsekin olen päässyt tekemään juttuja joulukuusesta moneen otteeseen vuosien varrella ja moni kuusenhakukeikka onkin jäänyt mieleen. Yksi on neljän vuoden takaa, jolloin kuusi haettiin aamuhämärissä Launeelta Lahden polkupyörähuollon pihasta.

Kun kuusi oli saanut arvoisensa kaadon ja puusta oli otettu peräti siemeniä talteen jatkojalostusta varten, lyöttäydyin yhden operaatioon osallistuneen työmiehen kyytiin. Matkasimme kuusisaatossa Launeelta torille silmä kovana edessämme lipuneen massiivisen kuljetuksen sujumista seuraten. Samalla napsin kuvia, turisimme mukavia ja ryystimme pahvimukeista huoltoaseman noutokahvia, joka lämmitti mukavasti, kun puunkaadossa pakkassäässä oli jo ehtinyt tulla vilu.

Toinen hyvin mieleen painunut kuusenhakureissu on niinkin kaukaa kuin vuodelta 2003. Juttu julkaistiin vielä tuohon aikaan vain printissä ja nuori toimittaja sai jutusta paljon palautetta.

Yksi noista palautteista on jäänyt erityisen lämpimänä mieleen, vaikka itse työkeikalla oli, silloinkin, pahuksen kylmä: palautteen lähettänyt mies kertoi lukeneensa jutun aamulla ja jopa silmiensä kostuneen sitä lukiessa. Hän kiitteli jutun lämminhenkistä tunnelmaa. Iltapäivällä töistä palattuaan mies oli lukenut jutun vielä uudestaan.

Niin, paitsi palautetta myös mielipiteitä kaupungin keskustaan vuosi toisensa perään nouseva joulupuu todellakin kirvoittaa. Mutta jos kuusta ei jonain vuonna pystytettäisikään, millainen poru siitä syntyisi? Ei ehkä kannata kokeilla.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut