Koronatilanne paheni merkittävästi, Lahti siirtyi kiihtymisvaiheeseen – 31 uutta tartuntaa Päijät-Hämeessä

Lähihoitaja Jenna Virta ottaa koronatestin Akuutti24:n drive in -kontissa Päijät-Hämeen keskussairaalalla. Katja Luoma

Nina Räty

Lahti siirtyi koronapandemian kiihtymisvaiheeseen, arvioi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä maanantaina. Koko Päijät-Hämeen koronatilanne on heikentynyt merkittävästi. Lahtea lukuun ottamatta muu yhtymän alue on edelleen perusvaiheessa. Alueellinen koronayhteistyöryhmä arvioi tilanteen laajemmin keskiviikkona.

Päijät-Hämeessä on varmistettu 31 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen. Sairaalahoidossa on kolme Covid-19-tautiin sairastunutta potilasta. Tehohoitoa vaativia koronapotilaita ei ole sairaalassa.

Mitä haluat tietää koronaviruksesta? Lahden kaupunki ja hyvinvointiyhtymä järjestävät kaikille avoimen koronainfon tänään kello 9.30

Yhteensä varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu epidemian aikana yhtymän alueella 376, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan lähes 43 000. Viime viikon aikana Päijät-Hämeessä todettiin 52 uutta koronatartuntaa, joista 90 prosenttia tuli Lahdesta. Edeltävällä viikolla uusia tartuntoja oli 17.

Kiihtymisvaiheen vuoksi yhtymä suosittaa Lahden kaupungin alueella maskien käyttöä joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Maskia suositellaan myös silloin, kun riskialueelta Suomeen saapuva matkustaja siirtyy maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos karanteenin aikana on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Maskia suositetaan käyttämään Lahdessa myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Näitä ovat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot ja muut vastaavat sisätilat. Maskia suositetaan myös liikuntaan ja urheiluun ja niiden seuraamiseen käytettävissä tiloissa sekä uimahallissa ainakin yleisissä tiloissa ja pukuhuoneissa. Maskia suositetaan Lahdessa lisäksi kirkoissa ja muissa uskonnollisten yhteisöjen tiloissa, konserttisaleissa, teattereissa ja muissa vastaavissa esitystiloissa, elokuvateattereissa, museoissa, gallerioissa sekä kongressien, messujen ja muiden vastaavien tapahtumien järjestämiseen käytettävissä tiloissa.

Viikonlopun koronatartunnat Päijät-Hämeessä ovat pääosin tavallisesta elämästä, joka kolmas jäi jäljittämättä – "Joukossamme on villejä tartuttajia"

Päijät-Hämeessä toisen asteen koulujen yhteydessä tartunnat ovat olleet vähäisiä, joten maskisuositusta ei toistaiseksi laajenneta koskemaan näitä oppilaitoksia.

Koko Päijät-Hämeessä on nyt kaikkien syytä vähentää perheen ulkopuolisia lähikontakteja, yhtymä painottaa. Turvaväleihin on kiinnitettävä huomiota entistä tarkemmin, ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta tulee huolehtia.

Yhtymän alueella muualla kuin Lahdessa suositukset kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa ovat voimassa. Maskilla voi halutessaan suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää.

Yhtymä seuraa tilannetta päivittäin ja antaa tarvittaessa uusia ohjeistuksia.

Hollolassa Salpakankaan koulun oppilaalla koronavirustartunta, altistuneita myös Lahdessa Mukkulan koulussa

THL: Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa, uusia tartuntoja 104

Päijät-Hämeessä varmistui 15 koronatartuntaa - määrä on lähtenyt selkeään nousuun

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut