Lahden Aleksanterinkadun ylittävästä kävelysillasta arkkitehtikilpailu – ”Hyvä, että käynnistyy. Onhan tässä toki aikaa mennyt”, sanoo Hämeenmaan toimitusjohtaja

Hämeenmaa vastaa kutsukilpailun kustannuksista, samoin sillan suunnittelusta ja toteutuksesta.

Aleksanterinkadun ylittävää kävelysiltaa on suunniteltu vuosien ajan. Tämä havainnekuva on vuodelta 2018. A1-arkkitehdit
Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Lahdessa järjestetään arkkitehtikilpailu Aleksanterinkadun ylittävästä kävelysillasta. Kutsukilpailuna toteutettava suunnittelukisa liittyy kaavatyöhön, jonka tavoitteena on kehittää Seurahuoneen nykyisten ja Sokoksen kiinteistöön tulevien uusien hotellitilojen välistä kulkuyhteyttä.

Kilpailukutsu julkaistaan marras-joulukuun taitteessa, ja itse kilpailun on tarkoitus käynnistyä tämän vuoden aikana. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Lahden kaupunki ja Osuuskauppa Hämeenmaa.

Kävelysilta rakennettaisiin Keskustalon kiinteistön ja Sokoksen talon kolmannen kerroksen korkeudelle. Ylikulkusillan vaihtoehtoina on tutkittu maanalaista yhteyttä ja katutasossa kulkevaa reittiä.

Alikulkutunnelin rakentaminen olisi kallista ja teknisesti erittäin vaikeaa maanalaisten vesi-, sähkö- ja tietoliikenneverkkojen vuoksi.

Kävely-yhteyden kehittäminen katutilassa osoittautui liikenneturvallisuuden, tieliikennelain sekä liikenteen sujuvuuden kannalta hyvin hankalaksi.

Hämeenmaa esitti idean kävelysillasta yli kolme vuotta sitten, mutta kaupungin kaavaprosessi on edennyt hitaasti.

– Hyvä, että arkkitehtuurikilpailu nyt käynnistyy. Onhan tässä toki aikaa mennyt, Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto toteaa.

Kaavaluonnoksesta saaduissa lausunnoissa nousi esille huoli siitä, että ylikulkusilta on yksityinen. Nykyisen suunnitelman mukaisena se palvelisi vain hotelliasiakkaita.

Kaupunginmuseo ei puoltanut siltaratkaisua, koska rakennelma peittäisi katunäkymää. Museo pitää siltaa kyseenalaisena ennakkotapauksena ja huomauttaa, että kaikille Lahden pääkadun varren yrityksille tuskin voidaan tarjota mahdollisuutta vastaavaan hankkeeseen.

Kaupunkikuvalliset kysymykset pyritään ratkaisemaan arkkitehtikilpailun avulla.

– Toivottavasti kilpailun osallistujat löytävät ideoita. Tavoitteena on luoda jotain uutta ja kaunista Lahden keskustaan, Vormisto sanoo.

Kilpailua varten perustetaan oma verkkosivusto, ja kaupunkilaiset pääsevät kommentoimaan valmiita kilpailuehdotuksia. Hanketta esitellään tiistaina 24. marraskuuta kello 16.30 järjestettävässä keskustan kaavaillassa.

Ylikulkusillan suunnittelua jatketaan, jos voittajaehdotus täyttää kaupunkikuvalliset kriteerit. Arkkitehtuurikilpailun palkinnot ja kilpailusihteerin kulut kustantaa Hämeenmaa, joka vastaa myös sillan suunnittelusta ja rakennuttamisesta.

Vormisto pitää todennäköisenä, että silta tehdään vain kulkemista varten.

– Jos tehdään oleskelutilaa, sillasta tulee paljon massiivisempi.

Sillan on arvioitu maksavan noin miljoona euroa.

– Kilpailun lopputulos näyttää hinnan, mutta jotain tätä luokkaa se tulee olemaan.

Sillan valmistumiseen voi mennä vielä vuosia.

– Teemme niin nopeasti kuin suinkin mahdollista. Kilpailussa ja kaavoittamisessa menee aikansa. Sitten vielä mahdolliset hallinnolliset prosessit päälle, Vormisto sanoo viitaten mahdollisiin kaavavalituksiin.

Sokoksen talon kolmanteen kerrokseen on tekeillä 50 uutta hotellihuonetta, jotka valmistuvat helmi-maaliskuussa.

– Toistaiseksi huoneisiin kävellään Aleksin yli.

Juttua muokattu 12.11. kello 13.55: lisätty Olli Vormiston kommentit.

Lahden Seurahuone laajenee Sokoksen kolmanteen kerrokseen

Osa Hämeenmaan hankkeista jumittaa Päijät-Hämeessä – Sokoksen hotellihuoneista ehkä päätöksiä keväällä

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut