Tutkimus: Metsäpohjainen piha paransi lasten immuunijärjestelmää

Metsäpohjaisessa pihassa leikkiminen tekee hyvää lasten immuunijärjestelmälle jo lyhyessä ajassa. Kokeellisessa tutkimuksessa osoitettiin, että 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely parani jo kuukaudessa, kun päiväkotien pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita.

Kuukauden kestänyt, viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa. Muutokset näkyivät myös veriarvoissa.

Tutkijat havaitsivat myös, että Lahdessa ja Tampereella päiväkoteihin viherpihan saaneiden lasten suolistomikrobisto samankaltaistui päivittäin metsässä vierailevien lasten suoliston mikrobiston kanssa, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiedotteessa.

Luken, Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Prahan Charles Universityn yhteistutkimuksesta julkaistiin tieteellinen artikkeli Science Advances -julkaisussa.

Perusterve aikuinen sairastaa keskimäärin 2–4 flunssaa vuodessa – miksi joku saa flunssan usein, toinen taas ei koskaan?

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut