Tutkimus: Metsäpohjainen piha paransi lasten immuunijärjestelmää

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että päivittäiset metsälenkit tekevät hyvää. Nyt on saatu uutta tutkimustietoa myös metsäpohjaisen pihan vaikutuksista lapsiin. Marianna Simo

Metsäpohjaisessa pihassa leikkiminen tekee hyvää lasten immuunijärjestelmälle jo lyhyessä ajassa. Kokeellisessa tutkimuksessa osoitettiin, että 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten immuunijärjestelmän säätely parani jo kuukaudessa, kun päiväkotien pihoille lisättiin metsäpohjaista kasvustoa eli kunttaa, siirtonurmea ja istutuslaatikoita.

Kuukauden kestänyt, viisi kertaa viikossa toistunut viherkosketus monipuolisti lasten ihon mikrobistoa. Muutokset näkyivät myös veriarvoissa.

Tutkijat havaitsivat myös, että Lahdessa ja Tampereella päiväkoteihin viherpihan saaneiden lasten suolistomikrobisto samankaltaistui päivittäin metsässä vierailevien lasten suoliston mikrobiston kanssa, kerrotaan Luonnonvarakeskuksen (Luke) tiedotteessa.

Luken, Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston, Itä-Suomen yliopiston ja Prahan Charles Universityn yhteistutkimuksesta julkaistiin tieteellinen artikkeli Science Advances -julkaisussa.

Perusterve aikuinen sairastaa keskimäärin 2–4 flunssaa vuodessa – miksi joku saa flunssan usein, toinen taas ei koskaan?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut