Anne Honkasen Esalainen: Löytyikö QAnonista selitys somefiidissäni näkyville oudoille julkaisuille?

Anne Honkanen

Syksyllä Netflixissä julkaistu ranskalainen Söpöläiset-elokuva sai rajun vastaanoton –  ainakin omassa somekuplassani. Palkittu elokuva käsittelee ajankohtaista ja tärkeää aihetta, alaikäisten lasten seksualisoimista, ja sai keskustelijoissa aikaan valtavan someraivon. Somekuplani ei ollut ainoa paikka, jossa elokuvaa kauhisteltiin. Yhdysvalloissa yli 600 000 ihmistä allekirjoitti vetoomuksen, jossa se vaati Netflixiä poistamaan elokuvan palvelustaan.

Suurin osa elokuvaa kritisoineista ei ollut nähnyt sitä, mutta oli kuullut kohtauksesta, jossa pienet tytöt heiluttelevat takapuoltaan. Keskustelijat näkivät elokuvan merkkinä monestakin huolta herättävästä asiasta, joista yksi kuulosta varsin absurdilta: maailmanlaajuisesta elokuvamaailman salaliitosta, jonka tarkoitus on muokata yleistä mielipidettä myönteisemmäksi lasten seksualisoinnille. Elokuvan lynkkauksen varjoon jäi täysin sen tarkoitus nostaa kriittiseen tarkasteluun maailma, jossa lapsemme nykyisin elävät. Sen maailman mahdollistamisesta meidän aikuisten tulisi huolestua.

Viime aikoina samanlaisia äänenpainoja on kuulunut somekeskustelussa, joka koskee Suomessa valmistella olevan seksuaalirikoksia koskevan lainsäädännön uudistamista. On ihmetelty, onko tässäkin kenties takana jokin, tällä kertaa maailmanlaajuinen poliittisen, pedofiileistä koostuvan valtaeliitin salaliitto, joka haluaa pudottaa seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajan mahdollisimman alas.

Kansalaiset ovat vaatineet seksuaalirikoksista langetettavien tuomioiden koventamista ja tähän toiveeseen lainsäätäjätkin nyt pyrkivät vastaamaan. Ehdotus on lausuntakierroksella, jossa sidosryhmät saavat ilmaista mielipiteensä siitä. Kierroksen aikana kritisoitavaa onkin löytynyt. Näiden kriittisten huomioiden esilletulo ei kuitenkaan tee ehdotusta sorvanneista salaliiton jäseniä.

On hyvä, että asiasta nyt puhutaan.

Söpöläisten kritisoijista moni oli imenyt kiihkeän mielipiteensä suoraan yhdysvaltalaisen, absurdeja salaliittoteorioita viljelevän QAnon-liikkeen piiristä. Samoista lähteistä nousevilta haiskahtavat myös seksuaalirikoslainsäädäntöä koskevat salaliittoteoriat. Somefiidistäni voisin poimia muita samanhenkisiä salaliittoja henkiviä julkaisuja muun muassa koronarajoituksista, rokotteista sekä lääke- ja ruokateollisuudesta.

QAnon ja sen vaikutus Suomessa on vasta viime aikoina noussut laajempaan tarkasteluun. On hyvä, että asiasta nyt puhutaan. Keskustelun myötä monet, omaan somekuplaanikin päätyneet omituiset pirskahdukset ovat saaneet selityksen, kun asiat on voinut laittaa oikeaan kontekstiinsa.

Aika harva somekuplassanikaan tunnustautuu suoraan QAnonin seuraajaksi. Silti on vaikea ymmärtää, miten meistä suomalaisista voi olla edes jollain tasolla lähtijöiksi mukaan tällaiseen toimintaan.

Monet vaikutuspiirissä olevista tuntuvatkin pikemmin lipsuneen salaliittoteoreetikoiden matkaan vähän kuin huomaamattaan. Kuka meistä vastuullisista vanhemmista ei esimerkiksi kauhistuisi salaliitoista, jotka kohdistuisivat lapsiimme? Kuka meistä ei haluaisi tuomita sellaista toimintaa – jos ei muuten niin peukuttamalla äärimmäistä huolta pursuavia postauksia somessa?

QAnon on rantautunut vauhdilla Eurooppaan ja myös Suomeen – liike vetää puoleensa sekä uusnatseja että joogan harrastajia

Facebook ilmoittaa sulkevansa salaliittoteoria QAnonia kannattavia ryhmiä ja sivuja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut