Päijät-Hämeen vanhojen arvorakennusten korjaamiseen avustuksia ja neuvontaa – valtionavustuksia tullut maakuntaan niukasti

Lahdessa sijaitsevan Koiskalan kartanon korjaamiseen on myönnetty useita Museoviraston avustuksia viime vuosina. Korjausrakentamisen asiantuntija Anssi Malinen Lahden Museoilta neuvontakäynnillä Sepän torpan työmaalla Koiskalan kartanolla. Reetta Nousiainen
Millamari Uotila

Millamari Uotila

Vanhojen, kulttuurihistoriallisesti tärkeiden rakennusten korjaamiseen voi jälleen hakea avustuksia Museovirastosta ja ely-keskuksesta.

Päijät-Hämeessä on kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa, mutta valtion korjausavustuksia on tullut maakuntaan niukasti.

Museoviraston entistämisavustuksia voi hakea lailla suojeltuihin kohteisiin tai muuten merkittäville rakennuksille, joiden kunnostus edellyttää kulttuuri- tai rakennushistoriallista osaamista, kuten restaurointia. Hakuaika päättyy 11. marraskuuta.

Ely-keskuksen rakennusperinnön hoitoavustusta voi puolestaan hakea marraskuun loppuun asti. Elyn avustuksen hakeminen ei edellytä rakennuksen suojelua.

Avustukset kattavat vain osan korjauksen kustannuksista, ja ne maksetaan jälkikäteen toteutuneita kustannuksia vastaan.

Päijät-Hämeessä neuvoja rakennuksen korjaamiseen, suojelutilanteen selvittämiseen ja avustushakemuksen tekemiseen voi pyytää Lahden Museosta.

– Vanhan rakennuksen korjaaminen on tyypillisesti pitkä projekti. Myönnetyt avustukset eivät yleensä ole kovin suuria, mutta jos niitä saa useampana vuotena, on niillä jo merkitystä. Riittävät suunnitelmat ja huolellisesti laadittu hakemus parantavat mahdollisuuksia saada avustus, sanoo Anssi Malinen tiedotteessa.

Korjausklinikka-hankkeen selvityksen mukaan Päijät-Häme on muuta maata jäljessä avustusten käytössä. Vuosina 2015–2019 Päijät-Hämeeseen myönnettiin 16 korjausavustusta Museovirastosta. Se on noin kaksi prosenttia kaikista avustuksista.

Ely-keskuksen korjausavustuksia myönnettiin Päijät-Hämeeseen vastaavana aikana 27 kappaletta.

Museovirasto jakoi muhkeat avustukset Koiskalan kartanon kunnostamiseen Lahdessa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut