Pitkäaikaistyöttömien määrä jatkaa kasvuaan Hämeessä – avoimia työpaikkoja eniten myynti- ja palvelualoilla

Työttömyys on kasvanut Kanta- ja Päijät-Hämeessä vuoden takaisesta 32 prosenttia, selviää Hämeen te-toimiston tiedotteesta. Työttömien määrä oli syyskuun lopussa 5 182 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Kasvumäärästä 2 774 henkilöä oli lomautettuja ja 2 408 työttömiä.

Kaikkiaan Kanta- ja Päijät-Hämeen kunnissa oli syyskuun lopussa 21 269 työtöntä työnhakijaa, joista 3 290 oli kokoaikaisesti lomautettuja.

Suunta on synkistä luvuista huolimatta kuitenkin parempaan päin. Elokuuhun verrattuna työttömien määrä väheni koko alueella kolme prosenttia, eli 717 henkilöllä. Hämeen ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan laskuun oli syynä lomautettujen ja muiden työttömien määrän väheneminen.

Sen sijaan pitkäaikaistyöttömien määrän kasvu nopeutuu edelleen. Vuoden takaisesta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 27 prosenttia. Erityisesti kasvua oli yli 50-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömyydessä, joka kasvoi 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Saman verran kasvua oli myös alle 28-vuotiaiden ikäryhmässä.

Suhteellisesti työttömyys kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, jossa kasvua oli 42 prosenttia vuoden takaiseen.

Työttömien määrässä on vaihtelua myös aloittain. Eniten työttömiä oli Kanta- ja Päijät-Hämeessä ammattiin luokittelemattomien, palvelu- ja myyntityöntekijöiden sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmissä. Työttömyys lisääntyi miehillä enemmän kuin naisilla.

Eniten työttömien työnhakijoiden määrä lisääntyi suhteessa väestöön Kanta-Hämeessä, jossa kasvua oli 32 prosenttia. Myös Päijät-Hämeessä työttömiä työnhakijoita oli vuoden takaiseen verrattuna 32 prosenttia enemmän. Elokuuhun verrattuna työttömien määrä väheni kaikkialla Kanta- ja Päijät-Hämeessä, lukuun ottamatta Hausjärveä, Asikkalaa ja Padasjokea.

Työttömyysaste nousi vuoden takaisesta kaikissa kunnissa. Korkeimmat työttömyysasteet olivat syyskuun lopussa Lahden 16,2 prosenttia, Heinolan 15,7 prosenttia ja Kärkölän 15,3 prosenttia.

Hämeen te-toimiston mukaan avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä haettavana hieman enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Eniten avoimia tehtäviä on palvelu- ja myyntialalla sekä asiantuntijoiden ammattiryhmissä. Eniten vähentyivät rakennusalan avoimet työpaikat.

Kaikkiaan Hämeen te-toimistossa on kirjoilla tällä hetkellä 44 000 työnhakijaa, joista työttömänä on lähes 17 900 ja lomautettuna 3400 ihmistä.

Tiedotteen mukaan lomautettujen määrä on viime viikkoina ollut jälleen hienoisessa kasvussa.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut