Raute sai historiallisen suurtilauksen Venäjälle

Vaneritehdas viiluttaa koivutukkeja. Auli Henriksson
Pirjo Kamppila

Pirjo Kamppila

Lahtelainen Raute on saanut noin 55 miljoonan euron arvoisen tilauksen LLC Plitwood -nimiseltä yhtiöltä Venäjälle.

Nyt saatu tilauskokonaisuus on yksi Rauten historian suurimpia yksittäisiä tilauksia.

Kokonaisuuteen sisältyvät koko vaneritehtaan tuotantoprosessin kaikki koneet ja laitteet sekä niiden asentamiseen, käyttöönottoon ja tehtaan tuotannon käynnistämiseen liittyviä palveluita.

Laitteet toimitetaan Vologdan alueelle rakennettavaan uuteen vaneritehtaaseen. Vologdan kaupunki sijaitsee 650 kilomeriä Pietarista itään. Tehtaan tuotantokapasiteetti tulee olemaan 180 000 kuutiota koivuvaneria.

Koneet ja laitteet toimitetaan ensi vuoden lopun ja vuoden 2022 alun aikana. Tuotanto vaneritehtaalla käynnistyy vuoden 2022 aikana.

Laitteet suunnitellaan ja valmistetaan Rauten yksiköissä Nastolassa, Shanghaissa ja Kajaanissa sekä Rauten yhteistyöverkostossa.

LLC Plitwood on vuonna 2017 tätä hanketta varten perustettu yhtiö. Sen pääomistajat ovat AO CHFMK (Cherepovetsin Vaneri- ja Huonekalutehdas) sekä LLC VLP (Vologdan Metsäteollisuusyrittäjät). Vaikka yhtiö onkin uusi, on sillä taustallansa vankka, yli 60 vuoden puunjalostuksen ja vaneriteollisuuden osaaminen.

Rauten mukaan toimittajavalintaan vaikuttivat kokemukset Rauten resurssitehokkaasta teknologiasta ja toimituskyvystä sekä Rauten paikallinen palvelukyky Venäjän markkinoilla. Tilauksen sisällön laajuus on osoitus Rauten johtavasta asemasta vanerintuotannon kokonaisprosessin osaajana.

Tilauksen tarjousprosessi alkoi jo vuoden 2019 puolella. Pääosa työstä tehtiin kuitenkin koronapandemian aikana tänä vunna.

Poikkeusolojen vuoksi lähes koko neuvottelutyö niin teknisten ratkaisujen kuin sopimuksen ehtojenkin osalta jouduttiin tekemään etäyhteyksiä käyttäen. Tässä onnistuminen edellytti poikkeuksellista venymistä ja joustamista niin Plitwoodin kuin Rautenkin työssä mukana olleilta.

Samalla onnistuminen osoittaa, että pandemian pakottama ”digiloikka” on todellisuutta myös Rauten ja asiakaskunnan piirissä.

Nyt saatu tilaus ei vaikuta Rauten tulosnäkymiin vuodelle 2020, mutta parantaa ja varmentaa näkymiä vuodelle 2021. Rauten vuoden 2020 liikevaihdon arvioidaan laskevan vuodesta 2019 ja liiketuloksen arvioidaan heikkenevän selvästi vuodesta 2019.

Rauten liikevaihto vuonna 2019 oli 151,3 miljoonaa euroa. Henkilöstön määrä vuoden lopussa oli 778.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut