Lahden Rautatienkadun kaksisuuntainen pyöräilykokeilu saa jatkoa – kaupunki lupaa kehittää myös luotettavaa pyöräpysäköintiä

Lahden kaupungin tekemässä pyöräilykyselyssä asukkaat toivoivat luotettavia pyöräparkkeja, sillä pyörävarkaudet ovat Lahdessa yleisiä. Katja Luoma
Millamari Uotila

Millamari Uotila

Lahdessa Rautatienkadun kaksisuuntaisen pyöräilyn kokeilu saa jatkoa kesäkaudella 2021. Päätökseen vaikutti asukkailta tullut myönteinen palaute. Lahden kaupungin asukkaille tekemässä pyöräilykyselyssä suurin osa, eli 73 prosenttia vastaajista toivoi kokeilulle jatkoa.

Kaksisuuntaisen pyöräilyn kokeilu toteutettiin ensimmäistä kertaa kesällä 2020. Se tehtiin yksisuuntaisella kadulla välillä Hämeenkatu–Harjukatu. Vastakkaiseen suuntaan eli etelästä pohjoiseen ajaville pyöräilijöille erotettiin maalauksella ajoradasta oma yksisuuntainen kaista kadun itäreunasta. Autoliikenteen suuntaan pyöräily tapahtui ajoradalla.

Talvikaudeksi kokeilu puretaan talvikunnossapidon vaativuuden vuoksi ja liikenneturvallisuuden varmistamiseksi, kaupungin tiedotteessa perustellaan.

Lahti selvitti syyskuussa asukkaiden pyöräilytottumuksia verkkokyselyllä. Esille nousivat erityisesti turvallisuus, pyöräteiden kunto sekä pyöräpysäköinti.

Kyselyyn vastanneet toivovat, että pyörän voisi esimerkiksi keskustassa asioinnin ajaksi jättää parkkiin ilman pelkoa varastamisesta.

Hyvistä pyöräparkeista on keskusteltu aiemminkin, sillä Lahdessa pyörävarkaudet ovat yleisiä.

Kesällä 2020 kaupunki kokeili torilla valvottua pyöräpysäköintiä yhteistyössä Inspiksen kaupunkitalkkareiden kanssa.

Lahtelaiset toivoivat luotettavan pyöräpysäköinnin järjestämistä myös osallistuvan budjetoinnin kyselyssä, ja se valittiinkin toteutettavien hankkeiden joukkoon.

Lemmikit olivat tiistaina paremmin varusteltuja kuin niiden ulkoiluttajat, kun Hämeen poliisi ja Liikenneturva jakoivat heijastimia ja pyöränvaloja Lahdessa

Kyselyyn vastanneiden mielestä pyöräilyn lisäämiseen kannustaisi paitsi luotettava pyöräpysäköinti myös parempi pyöräteiden kunto sekä kattavampi ja yhtenäisempi pyörätieverkko.

– Kyselyn vastaajista 93 prosenttia suhtautui pyöräilyn kehittämiseen myönteisesti tai melko myönteisesti. Tämä on tärkeä viesti kaupungille ja Lahden päättäjille. Pyörätieverkostoa on kehitettävä ja uusia kokeiluja toteutettava, toteaa kestävän liikkumisen projektipäällikkö Anna Huttunen tiedotteessa.

Kyselyyn osallistui 365 henkilöä, joista suurin osa oli 30–50-vuotiaita.

Viimeksi pyöräilykysely tehtiin vuonna 2016. Kaupungin tavoitteena on jatkossa kerätä palautetta säännöllisesti.

Lahden Rautatienkadulla kokeillaan kaksisuuntaista pyöräilyä – nämä asiat kannattaa huomioida ensi viikosta alkaen

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut