Hämeen poliisin ja Liikenneturvan tempaus haluaa hämärät pyöräilijät näkyviksi – muistatko, että takavalokin on nyt pakollinen?

Polkupyörässä on nyt oltava aiempaa enemmän valoja, mutta fiksu pyöräilijä kiinnittää heijastimia myös vaatteisiinsa. Arkisto/Katja Luoma

Nina Räty

Polkupyörässä on käytettävä hämärän tai pimeän aikaan valoja, vaatii uusi tieliikennelaki. Etuvalon on oltava vaalea ja takavalon punainen.

Liikenneturva ja Hämeen poliisi tempaisevat pyöräilijöiden näkymisen puolesta Lahden keskustassa, vanhan linja-autoaseman ympäristössä tiistaina 13. lokakuuta kello 17.30–19.30.

Poliisi pysäyttää valottomia pyöräilijöitä. Tempauksessa jaetaan hämärille fillaristeille nuhteiden lisäksi valot. Myös ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat saavat heijastimen takinliepeeseensä.

Kesäkuussa voimaan astunut tieliikennelaki vaatii pyöräilijää käyttämään valoja, jos olosuhteet niin vaativat. Etu- ja takavaloja on käytettävä pimeän ja hämärän aikaan tai jos näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt.

– Illan pyöränvalotempauksessa mennään muistuttelulinjalla, mutta poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä myös liikennevirhemaksun, huomauttaa vanhempi konstaapeli Marko Laraste Hämeen poliisista.

Uusi tieliikennelaki rukkasi tienkäyttäjien elämää kesäkuussa – tässä tärkeimmät muutokset

Kannattaa suosia pyörässä yhtäjaksoisesti palavaa valoa vilkkuvan valon asemesta.

– Yhtäjaksoisesti palavat valot valaisevat paremmin pyöräilijän omaa tietä, ja niiden avulla myös muiden on helpompi arvioida pyöräilijän etenemistä ja etäisyyttä. Vilkkuvat pyöränvalot saatetaan kokea häiritseviksi, sanoo Liikenneturvan Lahden toimipisteen yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu.

Puuttuvasta valosta voi saada huomautuksen tai 40 euron liikennevirhemaksun.

Syksyn pimetessä pyörästä pitää löytyä valojen lisäksi joka suuntaan näkyvät heijastimet: valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet.

Kommentoi

Mainos: Fira Group oy

Hyvä yhteishenki saa palaamaan ja pysymään

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut