Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Päijät-Hämeen ensimmäinen tuhkatie valmistui Vierumäelle – kantavuus perinteistä tietä parempi

LAB-ammattikorkeakoulun Arvo-tuhka-projekti on rakennuttanut Päijät-Hämeen ensimmäisen tuhkamursketien Vierumäelle. Tiedotteessa kerrotaan, että tie rakennettiin Lahti Energian Kymijärvi 3 -biolaitoksen tuhkista.

Vierumäen Värlammin metsätielle tiistaina 6. lokakuuta rakennettu tuhkamursketie on ensimmäinen kohde Päijät-Hämeessä, jossa hyödynnettiin tuhkaa uuden MARA-asetuksen voimaanastumisen jälkeen. Metsätiellä oleva murske sisältää 20 prosenttia tuhkaa, joka tarkoittaa Värlammin metsätien mitalta jopa 26 000 kiloa tuhkaa.

Tuhkan hyödyntäminen uusissa maarakentamisen kohteissa, kuten yksityis- ja metsäteillä on ollut mahdollista jo muutaman vuoden ajan valtioneuvoston asettaman MARA-asetuksen (843/2017) mukaan. Tuhkan moninaiset ominaisuudet mahdollistavat neitseellisten raaka-aineiden korvaamisen niin maarakentamisessa kuin lannoitekäytössäkin. Lisäksi tuhkan sijoittamisesta kaatopaikalle aiheutuu kuluja jäteveron muodossa, joten tuhkan hyötykäyttö vähentäisi tuhkan tuottajien kustannuksia.

– Tutkimustulosten perusteella tien kantavuus paranee tuhkalla verrattuna perinteiseen rakennustapaan. Suomessa on paljon perusparannettavaa metsätieverkostoa, mikäli tuhkamursketiehen soveltuvaa tuhkaa löytyy tarpeeksi, kertoo projektipäällikkö ja TKI-asiantuntija Sanna-Mari Wallin LAB-ammattikorkeakoulusta tiedotteessa.

Kaikki tuhka ei kuitenkaan ole soveltuvaa mursketeihin. Tuhkan laatuun vaikuttaa ensisijaisesti voima- ja lämpölaitoksissa käytetty polttoaine ja sen ominaisuudet sekä palamisprosessi. Uudenlaisia mekaanisia sekä kemiallisia tapoja puhdistaa jo syntynyttä tuhkaa tutkitaan jatkuvasti, mutta merkittävimmät muutokset saavutettaisiin voima- ja lämpölaitosten suunnitteluvaiheessa.

LAB-ammattikorkeakoulun lisäksi Värlammin tuhkamursketien rakentamiseen osallistuivat Lahti Energia, Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme ry sekä maarakennusurakoitsija Juha Pääkkönen. Maaseuturahaston rahoittaman Arvo-tuhka-projektin osatoteuttajana toimii LABin lisäksi myös Tapio oy.