Näin sujui vääksyläisen Aava Murron päivä pääministerinä – tempaus herätti huomiota maailmalla

Vääksyläinen Aava Murto pääsi osallistumaan pääministerin tehtäviin yhden päivän ajaksi. Laura Kotila

Ida Niva

Asikkalalainen Aava Murto, 16, pääsi keskiviikkona valtaamaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) paikan osana Plan Internationalin Girls Takeover -tempausta. Päivän aikana Murto osallistui pääministerin tehtäviin ja piti esillä tyttöjen oikeutta päästä kehittämään teknologiaa kaikkialla maailmassa. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan Murto keskusteli päivän tapaamisissa myös tyttöihin kohdistuvasta verkkohäirinnästä.

Pääministerin lisäksi Murto tapasi päivän aikana kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.), oikeuskansleri Tuomas Pöystin, kansanedustajat Hilkka Kempin (kesk.), Iiris Suomelan (vihr.), Veronika Honkasalon (vas.), Sanni Grahn-Laasosen (kok.), sekä Sari Essayahin (kd).

Keskusteluissa Lahdessa lukiota käyvä Murto painotti, kuinka tärkeää on, että tytöt pääsevät käyttämään ja kehittämään teknologiaa globaalisti myös kehittyvissä maissa. Hän myös kannustaa Suomea edistämään teknologian tasa-arvoa Suomessa ja maailmalla.

– Teknologian avulla tytöillä on parempi mahdollisuus työhön ja toimeentuloon, oikeuksiensa sekä tarpeidensa toteutumiseen. Tasa-arvoa ei saavuteta niin kauan kuin tytöt pusketaan ulkopuolelle teknologiasta, sen kehittämisestä ja käyttämisestä. Myös tyttöjen tulevaisuus on digitaalinen, siksi tyttöjen äänen on myös kuuluttava, Murto sanoo tiedotteessa.

Aava Murto keskusteli päivän aikana pääministeri Sanna Marinin ja muiden ministerien kanssa. Laura Kotila

Lisäksi päivän tapaamisissa käytiin läpi Planin hiljattain julkaisemaa selvitystä tyttöjen ja nuorten naisten kokemasta verkkohäirinnästä Suomessa.

– Verkkoväkivalta rajoittaa sananvapautta ja tyttöjen pääsyä tiedon äärelle. Kolme neljästä tytöstä ja naisesta on kohdannut verkkoväkivaltaa. Tytöt ja naiset kohtaavat nettihäirintää 27 kertaa todennäköisemmin kuin pojat ja miehet, kertoi Murto tiedotteen mukaan.

Tempaus sai myös kansainvälistä huomiota. Esimerkiksi BBC ja ranskalainen Madame Figaro -lehti uutisoivat Murron päivästä nettisivuillaan.

Suomessa Girls Takeover järjestettiin neljättä kertaa. Tänä vuonna tempaukseen oli valittu mukaan instituutioita ja yrityksiä, jotka voivat toimillaan edistää tasa-arvoa teknologiassa.

Vääksyläinen Aava Murto pääsee keskiviikkona päiväksi suoraan politiikan huipulle – valtaa päiväksi pääministeri Sanna Marinin paikan

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut