Lahtelainen Lem-Kem asensi aurinkovoimalan Oopperatalon katolle – "Onko kiinteistönomistajalla enää varaa olla laittamatta kattoja tuottamaan?"

Lahtelaisen Lem-Kem oy:n asentamat aurinkopaneelit varastoivat nyt energiaa Helsingin Oopperatalon katolla.

Nina Räty

Suomen Kansallisoopperan ja -baletin katolle tuli aurinkovoimala, jonka toimitti lahtelainen Lem-Kem oy. Voimalan teho on 34 700 kilowattituntia vuodessa ja se säästää tuhansia kiloja valtavan Oopperatalon hiilidioksidipäästöjä. Asiasta kertoi ensin Tekniikka&Talous.

Lem-Kem on Suomen suurin aurinkoenergiaratkaisujen kokonaistoimittaja: se toimittaa yli tuhat voimalaa vuodessa. Yritys maahantuo, suunnittelee, asentaa ja huoltaa voimalat. Lem-Kem on toimittanut voimaloita muun muassa eduskunnan Pikkuparlamentin katolle ja Kauppakeskus Selloon Espoossa.

Oopperatalon voimala on osa Senaatti-kiinteistöjen valtakunnallista aurinko-ohjelmaa. Pääkaupunkiseudulla aurinkovoimaloita asennetaan kymmeneen valtion rakennukseen. Mukana on perinteisiä virastotaloja, tutkimuslaitoksia, koulu ja Oopperatalo.

Parin sadan paneelin voimala rakentuu noin viikossa. Aila-myrsky vauhditti Oopperatalon aurinkovoimalan rakennustöitä entisestään, joten paneelit olivat paikallaan vain kolmessa päivässä.

– Oopperatalolla investoinnin kustannus on noin 40 000 euroa ja takaisinmaksuaika alle kymmenen vuotta. Sijoitetun pääoman tuotto on tässä tapauksessa noin kuuden seitsemän prosentin luokkaa ja aurinkoenergiahankkeiden riskit ovat hyvin hallittavissa. Onko kiinteistönomistajalla enää varaa olla laittamatta kattoja tuottamaan?, kysyy Senaatti-kiinteistöjen Etelä-Suomen alueen talotekniikkaryhmän päällikkö Pasi Hyyppä tiedotteessa.

Aurinkovoima valtaa katot

Senaatti-kiinteistöt aikoo 20-kertaistaa aurinkoenergian tuoton ja investoi vuoteen 2022 saakka vuosittain noin miljoona euroa kiinteistöjensä kattovoimaloihin. Se on solminut Lem-Kemin kanssa sopimuksen pääkaupunkiseudun voimaloiden asentamisesta tänä vuonna. Lem-Kem hoitaa myös voimaloiden käyttöönotot ja raportoi niiden toiminnasta.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut