Pilvibongaus on rentoa lomatekemistä

Pilvibongausta voi harrastaa selällään nurmikolla. Mirja Hussain

Kirsi Hiekkala

Lomalla on hyvä elää ilman tiukkoja aikatauluja ja tehdä mitä huvittaa. Vapaalla kannattaa vähentää arjen ärsykemäärää ja valikoida vain mieluista sisältöä lomapäiviin. Puhelimen voi sulkea, sähköpostit voi jättää lukematta ja sosiaalisen median verkostoihin on lupa ottaa reilusti etäisyyttä.

Luovalle joutenololle on syytä raivata riittävästi tilaa.

Sopivan rentouttavaa lomalukemista voisi olla Gavin Preton-Pinneyn kirjoittama Pilvibongarin opas. Se perehdyttää aloittelijankin kumpu-, hahtuva-, pallero-, harso- ja untuvapilviin. Pilvien keräilyharrastuksen voi aloittaa heittäytymällä kesäpäivänä selälleen nurmikolle tai laiturille.

Käännä katse taivaalle, anna ajatusten lipua ja poimi pilviä katseella. Valokuvia ei ole pakko ottaa eikä muistiinpanoja tehdä, mutta saa niinkin toimia, jos välttämättä haluaa ja kokee moisen toiminnan rentouttavaksi.

Pilviä voi keräillä omistamatta niitä. Pilvibongaus on mukavaa, kun ei ole kiire yhtikäs mihinkään. Tätä lajia kannattaa kokeilla ainakin yhden kerran kesässä.

Asioihin saa etäisyyttä, kun osaa olla tekemättä mitään. Sirkku Kivistö kirjoittaa kirjassaan Vaihda vapaalle - lomallelähtijän opas, että joutenolo saa aikaan tunteen oman ajankäytön hallinnasta. Se myös vahvistaa tietoisuutta kyvystä katkaista kiire.

Jo 1880-luvulla ranskalainen kirjailija Paul Lafargue oli sitä mieltä, että ihmisellä on oikeus laiskuuteen, koska yletön rehkiminen ei anna elintilaa luovalle hengelle.

Kirsi Hiekkala

Keskisuomalainen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut