Uhanalainen kiljuhanhi leiriytyi valkoposkien kaverina Mukkulaan

Kiljuhanhi Korkeasaaren eläintarhassa. Mikko Stig / Lehtikuva

Marja-Liisa Aidantausta

Lintuharrastajat ovat tehneet tänä vuonna useita havaintoja harvinaisesta kiljuhanhesta, joka on asettunut valkoposkihanhien joukkoon Lahdessa.

Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen alueelta on kirjattu Tiira-havaintopalveluun kiljuhanhi jo toukokuussa. Värirengastettu yksilö oli valkoposkien kanssa Mukkulan leirintäalueen-Ruoriniemen alueella.

Nyt kesäkuussa yksilö on liikkunut Mukkulan leirintäalueella ja sunnuntaita se vietti Mukkulan puiston nurmikolla kahdenkymmenen valkoposkihanhen kanssa.

Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan kiljuhanhi on sukupuuton partaalla oleva koko Euraasian uhanalaisin hanhi. 1900-luvulla kiljuhanhikanta romahti Norjan, Suomen ja Ruotsin alueella tuhansista pesivistä pareista pariinkymmeneen. WWF toteaa kuitenkin, että pohjoismainen kanta on osoittanut viime vuosina varovaisia elpymisen merkkejä 30 vuotta sitten aloitetun sinnikkään suojelutyön tuloksena.

Lintu pesii lähinnä pohjoisessa Norjassa.

Kiljuhanhi on tummanruskehtava pieni hanki, jonka jalat ovat kirkkaan oranssit ja nokka vaalenpunainen. Linnun aikuispuvussa on valkoinen otsakilpi ja yksi lajin tunnus on kirkkaankeltainen silmärengas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.